Постављен нови настојатељ манастира Урошевице

Published On: 17/05/2021

На празник Светог пророка Јеремије, 14. маја 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Урошевици.

„Ова је света обитељ из давних времена и није познато кад је овдје служена прва служба. Научници који су изучавали манастир Урошевицу закључили су да се овдје, пошто је испод ове стијене била пећина, сува у току године, првобитно подвизавао неки подвижник, који се прочуо по својим врлинама, те да је он оснивач овог манастира. Око њега су се послије окупили монаси, духовници, подвижници, који су се склањали од свијета и на миру се молили Богу. То је, увијек, била жеља великих подвижника, да се удубљују у тајне Божје, да освећују своју душу и своја срца непрестаном молитвом“, казао је Преосвећени Епископ.

„Ова светиња је посвећена Светом арханђелу Михаилу и осталим небеским силама бестјелесним. И то је веома знаковито. Аскете, подвижници који више живе од молитве и више се хране ријечју Божјом, него хљебом, уподобљавају се небеским силама, анђелима Божјим. Привлаче на такав начин Божју благодат и Божју милост и дарове са Неба, па су зато поједини монаси у пустињама процвјетали као цвијет, њихова душа замирисала не земаљским мирисом него Божјим миром, како кажу наши стари. У нашем речнику то би значило мир, али и мирис. Душа, испуњена врлином, толико мирише и толико је пријатна да је свима драго да буду у близини таквих личности. Недовољни су подаци са којима се располаже када је у питању велика светиња, каква је манастир Урошевица“, истакао је Владика.

„Дјелимично су извршена археолошка истраживања, па смо нашли старе темеље цркве и конака, има их још, али оно што је основно и првобитно, то је обновљено; ова црквица, која је подобна Острошкој пештери, сазидана при стијени, или манастиру Куманици, и првобитни коначић у коме може да живи један или двојица монаха. Али, ово је изузетно драгоцјено и свето мјесто и имао је разлога наш отац Јеротеј, сабрат манастира Ђурђеви Ступови, да се жртвује за обнову ове светиње. Заиста, је он овдје уложио велики и благословен труд и велико умијеће да ову светињу обнови заједно са приложницима и вјерним народом“, указао је Његово Преосвештенство и оценио да се много урадило на обнови манастира, која је почела 2007. године, поодавно су завршени црква и конак, а затим је и осликана црквица.

„Све је спремно да овдје живи неко од монаха. Знајући колико се овдје отац Јеротеј потрудио, ријешили смо да му дамо благослов да се он овдје настани. То је и жеља народа који живи у околини, да се овдје редовно пали кандило, да се врши служба Божја, да звони звоно, да се види да је ова светиња оживјела и не само да је оживјела, него је она, хвала Богу, и нама дала нови живот. Таква је благодат светиња Божјих. Када их градимо, изграђујемо сами себе, када их обнављамо обнављамо своју вјеру, своје заједништво и нашу међусобну љубав“, нагласио је Владика.

„И раније су овдје биле службе за Светог пророка Јеремију, па је овај велики и дивни празник назначен да буде прољећни сабор у манастиру Урошевица, а јесењи сабор да буде на славу манастира, када се Црква молитвено сјећа Чуда Светог архађела Михаила. Оцу Јеротеју овдје неће бити лако, али ће имати више мира, моћи ће на миру да се моли Богу, да служи свете службе, да напредује духовно и узраста у све дане његовог живота. Цијело вријеме Ђурђеви Ступови су стајали иза ове обнове, стајаће и у будуће и помагаће да би ова светиња заживјела како Бог заповједа. Нека нашем оцу Јеротеју буде срећно и благословено и на многаја и благаја љета“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести