Потписан споразум о сарадњи измењу Радија „Глас“ и „Филмских новости“

Published On: 14/04/2022

Потписивањем споразума о сарадњи између Филмских новости и Радија Глас Православне Епархије нишке у Епархијском двору у Нишу 14. априла 2022. године званично је започела сарадња нашег радија и архива и установе културе Филмске новости.

Споразум су потписали Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније и г. Владимир Томчић, директор Филмских новости, а састанку су присуствовали и др Дејан Масликовић, научни сарадник, протојереј Дејан Арсић, секретар Епархијског управног одбора, г. Драган Тадић, директор Радија Глас, и гђа Маријана Прокоповић, новинар Радија Глас.

Након потписивања споразума, г. Томчић је Радију Глас предао вредан и обиман архивски материјал који чине документарни филмови, међу којима је и филм о блаженопочившем Патријарху српском Иринеју.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Арсеније се захвалио г. Томчићу на указаном поверењу и на уступљеном материјалу, који представља почетак, надамо се, плодоносне сарадње између Епархије и Филмских новости. По речима Епископа, ова сарадња представља камен темељац у настојању Радија Глас у формирању интернет платформе културе на којој ће се представљати значајна достигнућа у области културе, историје, традиције и православне вере.

Директор Томчић се захвалио Епископу нишком г. Арсенију на добродошлици и указао је на значај да Епархија, преко Радија Глас, представи не само веру, већ и историју и културу широј јавности, показавши спремност на проширивање сарадње. Он је, том приликом, Преосвећеном Владики даривао позлаћену копију печата кнеза Стројимира, из друге половине 9. века, који се чува у Историјском музеју Србије у Београду, док је Владика гостима даривао монографију Историја Православне Епархије нишке и монографију Служитељ мира и љубави – Свети владика Доситеј протођакона Далибора Мидића.

По благослову Његовог Преосвештенства, протођакон Далибор Мидић, управитељ Музеја црквених старина Епархије нишке и архивист православне Епархије нишке, упознао је госте са поставком музеја, који је свечано отворио уочи Лазареве суботе 2021. године Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

О Филмским новостима

До 1989. године, када се престаје са производњом филмског журнала, Филмске новости су произвеле, а данас у свом архиву чувају, преко 15 милиона метара филмске траке које представљају историју и културно наслеђе не само бивше Југославије и Балкана, већ целог света, што их сврстава у најзначајније архиве тог типа у Европи. Данас Филмске новости представљају филмски архив при Министарству културе и информисања Републике Србије, у сектору заштите културног наслеђа. Основни задатак Филмских новости je очување филмског архивског фонда које су стварале последњих 76 година, поред кога су очувале и традицију производње документарних филмова, што чине кроз свој богат архивски материјал, чиме га чине доступним широј публици.

Извор: Радио Глас Православне Епархије нишке

Најновије вести

Повезане вести