Почетак поста у Сарајеву

Published On: 02/12/2021

Поводом почетка Божићног поста и окончања хорског фестивала у Сарајеву, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице.

Саслуживали су: протојереји-ставрофори Чедо Ђуреиновић и Чедомир Ђелмо, протојереј Слободан Лазић, протонамјесници Илија Анђелић и Бојан Зекић, јереј Немања Ђуреиновић и ђакон Будимир Гардовић.

Појали су сједињени хорови Слога из Сарајева, Свети цар Константин и царица Јелена из Сомбора, Свети Роман Мелод из Суботице и Свети Георгије из Бечеја.

У беседи на јеванђелску тему о чуду у земљи Гадаринској Високопреосвећени је истакао безграничну љубав Божју која се простире на сваког човека и на све народе света:

-То је управо Господ показао одласком у земљу Гадаринску да би једног демонизованог човјека ослободио од милиона демона који су га опсједали, јер је један човјек претежнији од читавог свијета.

Честитајући почетак поста Високопреосвећени је истакао: 

-Значај и смисао поста је припремање нашег срца и нашег бића за дочек Онога који долази, односно онога који се изнова рађа у срцима нашим. Највећа тајна се крије управо у оваплоћењу Бога Логоса. Многи су се питали и питају данас како је могуће да се Бог оваплоти од Пресвете Дјеве и да се роди и постане Син Човјечији? Оно што је за човјека непојмљиво и несхватљиво, за Бога љубави је могуће и то се управо десило у оваплоћењу и рођењу Господа нашега Исуса Христа. Ми постимо управо да бисмо били достојни да га примимо у срца и душе наше.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести