Православна Нова година у Острогу

Published On: 14/01/2021

Празник Обрезања Господњег, као и празник Светог Василија Великог и Нова година, молитвено су прослављени у острошкој светињи 14./1. јануара 2021. љета Господњег.

Светом Литургијом Светог Василија Великог у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Владимир, док су саслуживали протојереј Радмило Чизмовић, пјешивачки парох, јереј Ранко Радоњић и јерођакон Зосима.

Током Литургије узношене су и коленопреклоне молитве за благословено ново лето Господње. На крају Богослужења, Нову годину и велики празник сабраном монаштву и верном наорду честитао је јеромонах Владимир:

-Прочитасмо ове дивне молитве којима молимо да Господ благоизволи да својом доборотом исплете вијенац нове године и да се у новом љету прекрати ова страшна епидемија. Ми преко ове несеће видимо и велику људску жртву и велику љубав. Видимо како се доктори и медицински радници труде, како раде и брину о ближњима својима. Нека би их Бог благословио, казао је јеромонах Владимир и пожелио  да живимо у здрављу, љубави, слози и процвату вјере у Васкрслог Господа Исуса Христа.

-Ми не обрезујемо више тијела, али крштењем погружавамо наша тијела у воду и Духом светим наша тјелеса и душе умивају се од прљавштине гријеха, постајемо дјеца Божија и рађамо се у Цркви за живот вјечни, рекао је јеромонах Владимир.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести