Православни Балкан у 13. и 14. веку

Published On: 20/07/2021

Поводом јубилеја 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског, у организацији Свеправославног друштва Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски и Филозофског факултета Универзитета у Београду, под покровитељством Православне епархије врањске и Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, дана 15. јула 2021. године, отворена је Летња школа Ми смо деца неба у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, са темом Православни Балкан у 13. и 14. веку.

У раду Летње школе узели су учешће студенти свих нивоа студија са Универзитета у Београду – Филозофски факултет, Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Филозофског факултета Универзитета „Свети Кирило и Методије“ из Скопља. У раду Летње школе учествовало је око шездесет студената.

Поздравна слова на отварању Летње школе произнели су: Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, као Управитељ Свеправославног друштва, који се том приликом захвалио превасходно покровитељима Летње школе, Министарству спољних послова – Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, телима Епархије врањске, као и суорганизаторима – Филозофском факултету Универзитета у Београду и свима који су допринели организацији Летње школе, затим проф. др Јелена Ердељан, продекан за науку Филозофског факултета у Београду, народни посланик Скупштине Србије г. Ненад Митровић из Бујановца, проф. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета Источног Сарајева, доц др Дејан Антић, професор Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу, проф. др Александра Костић-Тмушић, професор на Филозофском факултету из Приштине, са седиштем у Косовској Митровици и проф. др Бошко Бранковић, професор Филозофског факултета у Бања Луци.

Првога дана Летње школе предавачи су били: проф. др Влада Станковић, професор Одељења за византологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, са темом „Византијски свет и Балкан у 13. и 14. веку: Политика и идеологија, православље и римство“, проф. др Јелена Ердељан, професор Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду са темом „Улога племићких жена у друштвеним мрежама пре интернета. Повезивање Србије, Угарске и Византије у 13. и 14. веку“, проф. др Драгољуб Марјановић, професор Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду, са темом „Византијски свет и Српска црква у 13. и 14. веку, др Вук Даутовић, научни сарадник Филозофског факултета Универзитета у Београду, са темом „Реликвије и таксидарски кивоти у црквеној визуелној култури Балкана, и проф. биологије Игор Алексић, са темом Заштићена подручја југоисточне Србије.

Након одржаног првог дана Летње школе, студенти и професори су заједно походили испосницу Преподобног Прохора Пчињског у планини Козјак, изнад Пчињског манастира. 

Дана 16. јула 2021. године реализован је други дан Летње школе „Ми смо деца неба“.

Први део предавања је реализован у сали Дома културе у Сурдулици, са почетком у 10 часова.

Предавачи су били: проф. др Влада Станковић, професор на Катедри за византологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, са темом „1219 – 1299 – 1346: Свети Сава, краљ Милутин, цар Стефан Душан и три кључне године српско-византијских односа у 13. и 14. веку“, проф. др Јелена Ердељан, продекан за науку Филозофског факултета Универзитета у Београду, са темом „Уметност у Србији у средњем веку – нове перспективе“, професори историје Небојша и Рајка Дојчиновић, са темом „Сурдулички мученици“.

По завршетку првог дела предавања, учесници Летње школе су обишли Спомен-костурницу Сурдуличких мученика код Техничке школе и храм Светог Ђорђа у Сурдулици. 

У 16 часова, у порти манастира Светог Николаја Чудотворца у Врању (метоху манастира Хиландара) проф. др Јелена Ердељан  је одржала други део предавања са темом „Фунерарна уметност као извор првог реда“ и том приликом, студенти учесници Летње школе су на самој локацији могли и да се упознају са практичним  и методолошким основама тумачења извора материјалне културе хришћанске цивилизације. 

Након Летње школе, одржан је састанак Програмског одбора међународног научног скупа „Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу“ на којем су донете одлуке о даљим корацима у припреми штампе и издавања зборника радова са одржаног скупа. Том приликом су се чланови Програмског одбора на челу са преосвећеним епископом Пахомијем сложили о потреби формирања Управног одбора Летње школе „Преподобни Прохор Пчињски“ која ће прерасти у редовну годишњу активност на простору Епархије врањске. 

Дана 17. јула 2021. године учесници Летње школе имали су прилику да обиђу споменике српске средњовековне културе на простору Старе Србије у данашњој Републици Северној Македонији, пре свега цркву Светог Георгија у Старом Нагоричану, задужбини Светог краља Стефана Милутина. Учесници Летње школе су тог дана обишли још и спомен костурницу на Зебрњаку, као и спомен цркву Светог архангела Михаила у Скопљу изграђену у славу српских војсковођа и ратника који су своје животе дали за слободу српског народа у Првом светском рата, као и сам град Скопље, који је био престони град српске државе у доба Светог краља Милутина и место царског крунисања цара Стефана Душана. На свим поменутим местима држана су и стручна кратка предавања. 

Дана 18. јула 2021. године учесници Летње школе присуствовали су светој архијерејској литургији у саборној цркви Свете Тројице у Врању, коју је са свештенством и са учешћем верног народа и полазника Летње школе служио Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије. Након литургије одржан је кратак састанак чланова Програмског одбора одржаног научног скупа „Прохор Пчињски – 950 година у српском народу“, и будућег научног скупа „Седам векова од упокојења Светог краља Милутина“као и састанак професора и студентских делегата Летње школе „Ми смо деца неба“ на којем је прочитан резиме Летње школе, као и саопштење студентских делегата учесника. 

Студенти учесници Летње школе исказали су захвалност Његовом Преосвештенству Епископу Пахомију и организаторима за указану прилику да учествују у њеном раду и да стекну нова знања из историје средњовековне хришћанске културе Балкана и прошире већ стечена знања. Такође, као важан сегмент Летње школе, истакли су прилику за међусобно упознавање, повезивање и размену искустава, као и прилику да осете дух манастира Преподобног Прохора Пчињског и његов значај за историју али и савремени духовни и културни живота на простору Јужне Србије и Епархије врањске. Закључак свих полазника Летње школе јесте да су историјска свест и духовност најбитнија компонента друштвене свести једног народа.  Ови закључци полазника ће послужити организаторима у припреми будуће Летње школе која ће се следеће 2022. године одржати поново у манастиру Преподобног Прохора Пчињског. 

секретар Програмског одбора
проф. др Драгољуб Марјановић

Извор: Епархија врањска

Повезане вести