Празник Иконе Богородице Тројеручице у Кличеву

Published On: 26/07/2021

У пету недељу по Духовима, на празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, 25. јула 2021. године, Његово Преосвештенство изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној Богородици Тројеручици која се подиже у никшићком насељу Кличеву.

„Дух Божји, Којег призивамо и Којим се преиспуњујемо и енергије Божје којима се напајамо кроз свете Тајне, омогућиће нам да изађемо на крај не само са својим слабостима и палом природом, него и са демонским злом које напада човјека. Зато је важно да сагледамо не само сву своју немоћ да се томе одупремо сами, већ је важно да непрестано призивамо Бога, име Његово, да пребивамо у Његовој близини да би се тиме испунили Духом Његовим, да би се испунили снагом којом ћемо моћи да се одупремо сваком злу“, поучавао је епископ Методије.  

По одслуженој Литургији, освештан је и преломљен славски колач и благосиљано славско жито. Празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице и славу храма, који се подиже у Кличеву, честитао је владика Методије, коме је заблагодарио надлежни парох протојереј-ставрофор Велимир Јововић. Он је подсетио се да се светиња посвећена Богородици Тројеручици почела градити пре 11 година.

„Добро је да долазимо и треба да долазимо на ово мјесто, да изграђујемо себе духовно, а онда ћемо да саградимо и светињу. Ја не сумњам у то, полако, не треба журити, битно је, хвала Богу, као данас, да је црква испуњена вјерним народом, да смо дошли пред Мајку Божју, да смо јој донијели срце и душу, да управљамо молитве Њој, јер, тако је Бог одредио, да се преко Ње, најлакше наше молитве к Небу уздижу“, рекао је протојереј-ставрофор Велимир Јововић.

Литургијском сабрању су присуствовали председник Општине Никшић Марко Ковачевић и председник СО Никшић Немања Вуковић. У име Црквеног одбора за изградњу храма у Кличеву, сабрање је поздравио Дражен Никчевић. Одржан је пригодан културно-уметнички програм.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Повезане вести