Празник на месту подвига Светих игумана Пајсија и ђакона Авакума

Published On: 01/01/2022

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је 30. децембра 2021. године, на празник Светих преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, свету архијерејску Литургију у манастиру Благовештењу у селу Трнави на обронцима планине Јелице.

Саслуживали су протојереј Мирослав Петров, архијерејски намесник трнавски; протојереј Милан Тодорић, парох трнавски; протојереј Радиша Сеочанац, старешина храма Свете Марине у Атеници; јереј Богдан Митровић, парох јежевички; ђакони Стефан Симић и Стефан Медар.

Прислуживали су ипођакон Дејан Камиџорац, чтечеви Душан Арсенијевић, Филип Нешковић и Душан Ивановић, ученици Богословије у Крагујевцу. Лепоти богослужења допринело је појање г. Ивана Трајковића.

-Господ је велике подвижнике игумана Пајсија и ђакона Авакума, који су се подвизавала на овом светом месту, позвао на пут подвига којим су пре њих ишли Свети архиђакон Стефан и многи други. Светитељи које данас прослављамо  страдали су после Хаџи Проданове буне 1814. године од Агарјана. Сећамо се данас и речи ђакона Авакума, када га је мајка одговарала од страдања да би сачувао своју младост, који јој се захваљује на храни и на млеку којим га је дојила, али не и на савету – јер ако и читав свет задобијемо а души наудимо каква нам је корист? Христос је рекао да није дошао да донесе мир него мач, којим ће раздвојити лаж од истине, мржњу од љубави. Тако раздор настаје свуда где год неко Христа признаје, а неко не, беседио је владика Јустин и додао:

-Ми смо данас дошли на ово свето место да се напојимо Истином и Духом, да се ободримо, да победимо све замке нечастивога који хоће нашу душу да узме. Свети Јустин Мученик и Философ каже: „Ви нас можете убијати, али нам не можете наудити!” Господ нам даје да живимо слободно у Христу, али ако нам је све слободно није нам све на корист, по речима Светог апостола Павла. Ми смо слободни, али и одговорни људи који имамо своју савест. У Христу нам је све слободно. Христос нас је ослободио од греха, смрти и ђавола. За Христа треба живети, али и страдати када треба. То су показали Свети преподобномученици, наши преци, игуман Пајсије и ђакон Авакум. Подсећамо се да за нас хришћане увек траје борба, ако не спољашња онда унутрашња борба са грешним мислима и делима. Молимо се Господу да нас молитвама ових Светих мученика окрепи и дарује нам снаге да препливамо ово узбуркано море живота, да нас Он позна и прими у Царство Небеско,

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести