Празник на светој гори Грабарки

Published On: 25/08/2021

Прослава празника Преображења Господњег на светој гори Грабарки традиционално је сабрала многобројни верни народ из целе Пољске на заједничкој молитви у манастиру Светих сестара Марте и Марије.

Поклоници су стигли из Варшаве, Бјалистока, Бјалска Подласког, Хајновке, Јаблецне, Сјемјатича, Сокулке, Рогавке, Наројка, Милејзице… Највећи део поклоника до светиње је стигао пешке, а група верника стигла је бициклима из Варшаве.

Уочи празника, у поподневним часовима испред цркве Преображења Господњег, настојатељица манастира игуманија Симеона је пожелела добродошлицу Његовом Високопреосвештенству Митрополиту г. Сави и архијерејима Пољске Православне Цркве. Пре почетка свечаног свеноћног бденија, Митрополит је упутило пригодну беседу сабранима:

-Веома је важно да се обраћамо Богу за помоћ у тешким тренуцима живота, а посебно на светим местима као што је света гора Грабарка. Празник Преображења Господњег је светлост светлости. Христос нам је показао пуноћу свог божанства у личностима апостола који су били са Њим на Таворској гори и то траје до данас. Дело Божјег провиђења на овом месту било је велико кроз векове и тако је и данас. У тешким тренуцима, у временима искушења, разних епидемија, људи су долазили до иконе Христа Спаситеља носећи и своје радости, али  и своје патње и, болести, и примали помоћ према својој вери … Данас доживљавамо и пандемијско искуство, које није ништа ново. То се догодило више пута у историји човечанства. У тешким тренуцима искушења долазимо и до Бога јер је Он наш лекар, док је Божја кућа духовна болница. Као што се тело лечи у болници, тако се и душа исцељује у храму. Зато су наши храмови били, јесу и увек ће бити отворени за оне којима је потребан лек за душу.

Традиционално, у 23 часа акатист је служио Епископ сјемјатички Варсонуфије, док су у 1 час по поноћи свету Литургију служили Архиепископ вроцлавски Георгије и Епископ лођски и познањски Атанасије. Свете Литургије у 4, односно 6 часова, служили су Архиепископ бјалски Григорије, односно Епископ супраски Андреј.

Централну свету Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава, уз саслужење Архиепископа бјалосточког и гдањског Јакова и прземилско-гориличког Пајсија и Епископа хајновског Павла и сјемјатичког Варсонуфија.

Овогодишња прослава празника била је благословена копијом иконе Мајке Божје Холмске којој су верници током целог дана прилазили са молитвом за помоћ у искушењима. Појао је хор студената Православне богословије у Варшави и Хришћанске богословске академије у Варшави под управом проф. Владимира Волосиука.

Извор: orthodox.pl

Повезане вести