Празник Оци молитвено прослављен у никшићком Саборном храму

Published On: 06/01/2021

У недељу пред Божић, 3. јануара 2021. на празник Свете мученице Јулијане, Светог Петра Кијевског, када Црква прославља Оце, света Литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургију је служило никшићко свештенство, а речју пастирске беседе, након читања светог Јеванђеља, обратио се началствујући свештеник, протојереј Остоја Кнежевић, старешина никшићке Саборне цркве.

„Увијек у недјељу пред Рођење Христово читамо причу од Светог апостола и јеванђелисте Матеја која се зове родослов Исуса Христа, у којој се набрајају имена старозавјетних праведника, људи који су, кроз дуго вријеме странствовања изабраног Божјег народа, остајали вјерни завјету ишчекивања Месије и доласка Спаситеља на овај свијет. Преко пет хиљада година, ишчекивали су да се поново успостави савез између Бога и човјека кроз Месију, посланика, Сина Божјег Који ће доћи да васпостави тај савез и јединство. Зато се ми хришћани, у ових неколико недјеља, припремамо постом и молитвом да дочекамо овај празник како би се на тај начин подсјетили и припремили за долазак Месије у овај свијет. Читајући ова имена, на први поглед, може се учинити да нам она мало о чему говоре и да немају значај за нас хришћане који данас живимо. Међутим, итекако је значајан овај текст којим се Свети Матеј обраћа, најприје, изабраном јеврејском народу, говорећи му да Спаситељ није изненада дошао на земљу, него да је Његов долазак био предвиђан, предсказиван“, бесједио је протојереј Остоја Кнежевић.

„Зашто кажемо да су се Христови преци, који су ишчекивали Његов долазак, по благодати Божјој назвали преци Господњи. Знамо да је Христово зачеће и рођење било од Духа Светог, а због велике праведности Светог Јосифа, због његове велике жртве да се он, као и Марија, повинује вољи Господњој и благовјести анђела и прихвата то велико служење, као и Марија, које им је Бог предвидио у овом свијету, и због тога се Јосиф удостојио да буде назван претком Господњим и многи старозавјетни праведници. Нека од ових имена су нам позната, нека имена су славна, а за нека чујемо једино у овом тексту“, навео је свештеник Остоја Кнежевић.

„Слава предака је битна само у случају када ми из ње извлачимо добру поуку и када она бива добар орјентир за наш подвиг. Кроз овај родослов Христов Господ нам показује да су сви земаљски народи призвани да буду Његова браћа и савезници, да су сви земаљски народи призвани да се обоже, као што смо и ми један такав народ, иако нијесмо од изабраног народа Божјег, али, у овим именима постоји неколико женских имена за која свето предање каже да нијесу из изабраног јеврејског народа Божјег. На тај начин Господ жели да покаже, и кроз своје земаљско рођење, да је Он сродан нама, не само кроз то што нас је створио, дао на овај свијет, него и кроз ово поновно стварање – рођење Христово је, уствари, поновно стварање“, поручио је протојереј Остоја Кнежевић.

Он је позвао вјерни народ Никшића да се празник Рођења Христовог и остали празници обиљеже скромно, као што се скромности рођења Богомладенца Христа задивио Свети Јероним.

„Тако и ми у овој години, која је, на неки начин, година страдања рода људског од ове нове заразне болести; ово је наш заједнички испит као рода људског, да поднесемо ово страдање, а да у том страдању, опет, останемо са Богом, у близини лица Божјег. Празнике Рођења Христовог у храмовима архијерејског намјесништва никшићког прославићемо молитвено, литургијски као што то чинимо сваке године. Распоред богослужења биће нешто другачији него претходних година: на Бадњи дан, у Саборној цркви ће бити служене двије свете Литургије: у 7 и у 9 часова; у току дана ће се освештати бадњаци испред Храма, тако да ће свако ко буде желио да принесе свој бадњак и да тог дана уђе у храм имати ту могућност, једино што неће бити одређено вријеме налагања бадњака, него ће бадњаци бити освештани, наложени и сви ће моћи, у току цијелог дана, да принесу свој бадњак на огањ и приступе храму“.

„Што се тиче самог празника Рођења Христовог, на Божић биће служене поноћне литургије у свим околним црквама у Никшићу и шире: у Кочанима, Драговој Луци, на Видровану, на црквишту у Кличеву, Озринићима, Требјеси, Драговољићима, у Жупском манастиру, Косијереву, Пиви, Голији. У никшићком Саборном храму прва света Литургија, на Божић, биће служена у 4 сата ујутру, друга у 6 часова, трећа у 8 часова. Да вас замолим, да се у свим тим богослужењима распоредимо на адекватан начин, како бисмо избјегли велике гужве и како бисмо могли приступити Светињи, водећи рачуна о свом и о здрављу ближњих. Нека буду на здравље, на радост и на сваки Божји благослов дани који долазе, празник Рођења Христовог, да се усели мир у срцима нашим и добра воља међу свим земаљским народима“, закључио је протојереј. Остоја Кнежевић, старешина Саборног храма у Никшићу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести