Празник Преподобне Анастасије у Студеници

Published On: 06/07/2021

Дана 4. јула 2021. године у манастиру Студеници је обележена једна од студеничких слава – празник Преподобне Анастасије. Свету архијерејску Литургију је служио Преосвећени Епископ жички г. Јустин, уз саслуживање: архимандритâ Тихона (Ракићевића), Дамјана (Цветковића) и Саве (Илића), јеромонахâ Виталија (Милошевића) и Кипријана, протојереја-ставрофора Слободана Марковића, протојереја Радоја Санде, јереја Дејана Трипковића и ђакона Стефана Симића.

Монахиње из манастира Благовештења са игуманијом Михаилом својим гласовима и појањем су улепшале празник. Због великог броја људи који су дошли на славу Литургија је служена на отвореном, на темељима храма Светог Јована из 14. века, подигнутог нешто касније у односу на време када је краљ Милутин подигао храм Светих Јоакима и Ане у Студеници. Како у то време нико други осим владара и његове породице није могао добити дозволу за градњу храма то је и тај храм немањићки и то од Милутинових наследника. 

Протојереј-ставрофор Слободан Марковић из Косјерића започео је велико поштовање Преподобне Анастасије заједно са својим духовним чадима пре три деценије. Од тада на десетине верника из Косјерића редовно долазе на празник у Студеницу. Владика је беседио на празничну тему, истичући значај поштовања Преподобне Анастасије:

– Преко неуких рибара, Господ је божанску науку предао целом свету. Њих је изабрао за апостолску мисију из разлога што је позив риболоваца испуњен сталном надом. Често се деси да ништа не улове, па су им неопходни вера и смирење. Често се враћају кући празних мрежа, али се увек свом позиву враћају у смирењу и нади. Када су упознали Господа све су оставили, и кренули за Њим. Нису били привучени силом власти овога света, већ Истином коју су осетили. И наш Свети Сава је попут апостола на позив Господњи све оставио. Тешко је било његовим родитељима, али су га ипак благословили и подржали да истраје на монашком путу. Тако је започела историја светородне лозе Немањића. Преподобну Анастасију је одликовала, богобојажљивост, са којом је она последовала мудрим дјевама Христовим о којима нам се казује у Јеванђељу. И ми данас не треба да се везујемо за привремено, већ да гледамо у Небески Јерусалим. Тиме ћемо последовати Господу и светима Његовим, међу којима је и Преподобна Анастасија. Божји призив нам уједно дарује силу и благодат да живимо по заповестима Божјим. 

На светој Литургији Чаши спасења су приступили многи присутни, а затим је у празничној радости освештано славско жито и преломљен славски колач у част Преподобне Анастасије.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести