Празник Рођења Христовог у Браунау

Published On: 10/01/2021

Празновање оваплоћења Богомладенца Христа у Браунау је отпочело светом Литургијом на Бадњи дан којом је началствовао надлежни парох јереј Андреј Живковић. Имајући у виду сложену епидемиолошку ситуацију у Републици Аустрији и широм света изазваном пандемијом Covida-19, уз то придржавајући се строгих мера заштите које је прописала држава, верни народ је узео учешће на сабрању. Лепоти богослужења допринела је певница при храму Светог апостола и евангелиста Марка, док је Апостол читао студент теологије Радисав Пантић из Беча.

У празничном духу, парохијани те најмлађе парохије у Аустрији окупили су се око своје Цркве, узевши учешће и на Великом повечерију са литијом које је служено на Бадње вече. Нажалост ове године, услед пандемије, а на препоруку надлежних органа, није се приступило налагању бадњака.  

Вредно Коло српских сестара при храму припремило је чесницу која је на крају службе симболички преломљена и подељена. Ове године златни дукат је даривала председница Кола српских сестара Гордана Јовановић док је дукат пронашао мали Лука Бајић из Шердинга. На крају службе подељени су бадњаци, а верни народ духовно нахрањен упутио се својим домовима. Током целога дана Коло српских сестара а исто тако и чланови Црквеног одбора били су на услузи народу, трудивши се да све протекне у најбољем реду и миру.

Сутрадан, 7. јануара 2021. године, на празник Рођења Господа Исуса Христа, служена је света Литургија. Велики број верних, и поред тога што је радни дан, окупио се у своме храму како би приступио светој тајни причешћа. Божићну посланицу Светог Архијерејског Синода и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима Сфрпске Православне Цркве, прочитао је надлежни парох, који је, након поделе антидора, вернима пренео благослов, честитке и речи утехе надлежног Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја. Затим се храмом пронео радосни поздрав: Христос се роди! Ваистину се роди!.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести