Празник Свете Марије Магдалине у Варшави

Published On: 07/08/2022

Прослава празника Свете Марије Магдалине, славе митрополијског Саборног храма у Варшави, почела је свеноћним бденијем којим је председавао Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава, уз саслужење Архиепископа вроцлавског и шчећинског Георгија, Епископа хајновског Павла и варшавског свештенства.

Прва света Литургија служена је са почетком у 7 часова како би запослени верници, пре почетка својих радних обавеза, могли да прославе велики празник уз свету тајну Причешћа. Централну свету Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава уз саслуживање Архиепископа љубинског и хелмског Авеља, Архиепископа вроцлавског и шчећинског Георгија, Архиепископа белског Григорија, Епископа хајновског Павла и престоничког свештенства.

Празничну радост увеличало је присуство копије Чудотворне иконе Богородице Леснинске, блиско повезане са историјом Православне Цркве у Пољској. После читања свето Јеванђеља, беседио је архиепископ Авељ, који је подсетио на чудесни подвиг Свете Марије Магдалене и указао је на Светитељку као једне од првих личности којој се јавио васкрсли Христос: -Лик светитељке је символ храбрости у објављивању васкршње радости. Света Марија Магдалина се јавља као носилац велике и непомирљиве силе васкрсења, која, упркос сложеним околностима, превазилазећи све тешкоће захваљујући свом духовном темпераменту, подстиче своје савременике на апостолску службу.

Архиепископ Авељ је подсетио и на присуство иконе Богородице Леснинске у престоничкој катедрали, чији је оригинал и данас чувен по бројним чудима у Француској. Правећи аналогију између тешког времена откривења иконе средином 17. века у јужном Подлашју и савременог доба пуног духовне и моралне стрепње, архијереј је нагласио да су чудотворне иконе Богородице увек остале нада, помоћ и подршка у историјском метежу пуном искушења и борбе против Православне Цркве. Због радова на обнови кровне конструкције Саборног храма било је немогуће обавити литију око храма. Митрополит Сава је истакао свечаност дана сећања на заштитницу Православне Цркве у Пољској:

-Данашњи дан је важан не само за митрополитски храм, већ пре свега за локалне парохијане. Дани као што је данашњи терају нас да размишљамо о месту сваког верника у Цркви и учешћу у њеном животу, о потреби свесног учешћа у светој  Евхаристији као показатељу нивоа црквеног живота и духовне одговорности. Као што су некада Марију Магдалину мучили демони, околни свет урања у зло. Христови следбеници само у Њему могу наћи утеху и победу. Бог често испитује човечанство да би испитао стање наше вере. Проверите ко смо, куда идемо, коме се надамо. Обратите пажњу на све веће моралне проблеме свакодневног живота, прогресивну деградацију живота човека као слободног бића док пропада породични и друштвени живот. Потребна нам је већа одговорност за поступке и изборе који утичу на људски живот. Да бисмо били правилно усмерени, живетмо у складу са учењем Цркве и њеним богатим предање протеклих векова. По узору на Свету Марију Магдалину смело сведочимо Православље и Христа са свеобухватном љубављу.

Извор: orthodox.pl

Најновије вести

Повезане вести