Празник Светог Саве Освећеног у Александрији

Published On: 15/12/2021

У молитвеној атмосфери и ове године је прослављен празник Светог Саве Освећеног, који је по речима химнографа водич у монаштво у Александрији, Краљице Средоземља. Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке Теодор II служио је празнично вечерње богослужење уз саслужење Митрополита навкратског Нарциса; Епископа тамијатског Германа и свештенства александријског.

Том приликом, патријарх Теодор је замонашио је искушеника Василија Стамулиса, дајући му име Спиридон, одајући почаст великој црквеној личности, једноставном и скромном блажене успомене Митрополиту лагадском Спиридону.

Његово Блаженство се новом монаху Спиридону обратио као духовни отац, пожелевши му добродошлицу у блажено братство отаца Светог Саве и позвао га на вежбање и послушање у стицању монашких врлина, али и да сачува неокрњено, неокаљано и благословено име које је примио по угледу на упокојеног блаженопочившег митрополита лагадског Спиридона.

У недељу, 5. децембра 2021. године, Патријарх александријски и све Африке Теодор II служио је јутрење и Божанску Литургију у манастирском Саборном храму, уз саслужење Митрополита наукратијског Нарциса и Епископа тамијатског Германа.

Молитвено су присуствовали главни секретар Светог Синода архимандрит Никодим, начелник Академије Светог Атанасија архимандрит Исак и свештенство Патријаршије. У току Божанске Литургије Патријарх је извршио ђаконског рукоположење монаха Спиридона и посвећење у и чин архимандрита монаха Марка, родом из Танзаније, сабраћу Патријаршијског манастира Светог Саве.

Извор: Александријска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести