Празник Светог Саве у Диселдорфу

Published On: 28/01/2022

У четвртак, 27. јануара 2022. године, прослављен је празник посвећен првом српском Архиепископу Светитељу Сави који је уједно и слава Саборног храма у Диселдорфу. Богослужењем је началствовао старешина Саборног храма Његово Преосвештенство викарни Епископ хумски г. Јован уз саслужење свештеника Александра Секулића и ђакона Александра Дебељака.

Након свете Литургије освећена су славска знамења у славу Светитеља Саве припремљена од стране породице Ђорђевић. У празничној беседи владика Јован је истакао:

-Данас је један од најзначајнијих празника, драга браћо и сестре, не само за нас у Диселдорфу чији храм је просвећен Светитељу Сави првом српском Архиепископу и просветитељу српског народа, него за цели српски народ и цело хришћанство и цели свет. У историји хришћанства нема много личности које су у толикој мери својом службом Цркви допринеле развоју хришћанске мисије и просвећењу човечанства тим што су организовале Цркву у једном народу и на тај начин допринеле просвећењу и просветљењу једног народа а уз то културном и духовном развоју и многих других народа који су долазили у контак са нашим народом и светосављем које пребива у срцу и души народа.  

-Данас смо читали свето Јеванђеље које говори о Добром Пастиру који свој живот полаже како би заштитио и сачувао овце своје. Управо такав пастир је био Свети Сава, пастир који је сву своју снагу, сву своју енергију, све своје таленте уложио, дао и жртвовао како би нас као православан народ увео у породицу провећених и просветљених народа. Он је организовао богослужења и црквени живот на православан начин који се развио и усталио у Византији, Црвки Истока. Сава је све то учинио тако што је свето богослужење и свете књиге и све што је било неопходно преводио на језик свога народа да би народ разумео богослужења, проповед и речи светога Јеванђеља. Истински настављач традиције Светих Кирила и Методија који су још у 9. веку превели Свето Писмо и најнеопходније свете књиге на словенски језик како би и словенски народи могли да разумеју Литургију и речи Писма на свом језику. Света браћа, Свети Сава и многи други су наставили предање проповеди на разиличитим језицима које је започело на дан свете Педесетнице када је Свети апостол Петар проповедао разиличитим народима Истину Јеванђеља а сви су ту Истину разумели на свом матерњем језику. Можемо рећи да је Свети Сава не само свесрпски светитељ него и свевасељенски и да он собом обухвата и кроз себе изражава саборну пуноћу хришћанског етоса и хришћанског врлинско пастирствовања које треба да буде узор свима нама кроз векове који долазе, поручио је владика Јоавн.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Повезане вести