Празник Светог Саве у Саборном храму у Краљеву

Published On: 28/01/2021

Свети Сава је свечано прослављен у краљевачком Саборном храму. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Мирослав Јаковљевић уз саслуживање  братства храма и бројне деце која су одевена у разнобојне стихаре прислуживала у олтару.

Уз подршку пријатеља из црквеног хора који поје у цркви Свете Тројице, на Литургији су појали хористи новооснованог хора „Свети Сава“ који ће својим гласовима украшавати литургијска сабрања у храму. Ако се, уз помоћ Божју, буде збило да овај хор постоји неколико деценија (и дуже) остаће забележено да је своју прву крсну славу прославио на Савиндан 2021. године. Желимо им трајање у времену!

И ове године се на велики празник окупило мноштво дечице која су дошла у храм да прославе свога школског заштитника. Када је Литургија завршена, старешина храма свештеник Радоја Сандо им се обратио честитавши им празник и захваливши им се на доласку. Тада су деца имала прилику да покажу како су се ове године припремила за Светог Саву. Уследиле су рецитације песмица у којима се слави први Архиепископ српски. Уследило је даривање деце поклон-пакетићима које су припремили парохијани и свештенство храма. Ове године подељено је преко пет стотина пакетића захваљујући краљевачким породицама Павловић, Ристић, Ристовић и Димитријевић које су значајно помогле лепу акцију која је за циљ имала да измами осмехе предшколске деце из ОШ „Јово Курсула“, ОШ „Димитрије Туцовић“, вртића „Чуперак“, деце из Специјалне школе и Дечјег СOС села. Пакетиће су добила деца из вишедетних прородица са територије града Краљева и деца неколико породица слабијег имовинског стања.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести