Празник Светог Саве у Цетињском манастиру

Published On: 28/01/2022

Молитвени спомен на Светог оца нашег Саву, првог Архиепископа српског, прослављен је 27. јануара 2022. године у Цетињском манастиру. Светом литургијом началствовао је јеромонах Јустин, уз саслужење протојереја Остоје Кнежевића, протосинђела Пајсија, јеромонаха Филотеја, јеромонаха Гаврила, јереја Александра Лекића и јерођакона Михаила.

За певницом су одговарали ђаци Цетињске богословије. Након читања зачала из Јеванђеља по Јовану, јереј Александар Лекић је произнио литургијско слово:

-Ријечи: Ја сам пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце, које читамо за празнике великих архијереја и које имају наставак и објашњење на крају овог чудесног Јеванђеља. Господ упућује апостолу Петру ријечи чак три пута: Симоне, сине Јонин, волиш ли ме? А ученик одговара три пута: Да, Господе, ти знаш да те волим! Послије сваког одговора првоврховног апостола, Господ му, на заповједни начин, саопштава веома важне ријечи: Напасај овце моје! Брига доброг пастира који живот свој полаже за овце и који није изгубио ниједну, брига Првосвештеника који нас је својом пречистом крвљу откупио и ослободио од ропства смрти, гријеха и ђавола, прелази сад на Његове ученике, апостоле и епископе Цркве Божје. Они треба да буду слични једином Пастиру, да му се уподобљавају у љубави и жртви, да буду свети, незлобиви, чисти, како чусмо у Апостолу. Један од таквих свјетилника, и то највећих, у нашој свештеној историји био је управо Свети Сава.

-Читав живот Светога Саве је био величанствен и тешко је, како је казао, издвојити шта је највеће: његово рано дјетињство кад је већ показао своју посебност, па онда револуционарни бијег од куће и родитељске љубави, монашење и подвизавање на Светој Гори… Иако је могао остати на Атону, подвизавати се и посветити се, Господ је изабрао овај скупоцјени сасуд у пустињи за нешто много веће, као што је Петру Господ рекао: „Ако ме волиш, напасај овце моје, а не, рецимо, ако ме волиш, пости, подвизавај се и помажи сиротима, тако је тај позив добио и наш равноапостолни Сава. Напасај овце и јагањце моје!” Љубав према Господу он ће пројавити у великом дјелу бриге о народу Божјем. Дошао је својој отаџбини и започео истински препород нашег народа. Како пјевамо у тропару, препородио, наново нас родио Духом Светим и посадио нас као маслине у духовном рају Цркве Божје. Зато се данас радујемо, молимо му се и цјеливамо његову икону, његов свети лик којег поштујемо и обавезује. Императив је да постанемо слични њему у свему, да будемо на Савином путу, да држимо његову чврсту и праву вјеру, да усвојимо његову непоколебиву наду, да се надахнемо његовом љубављу. Угледање на њега и све свете, заправо угледање на Христа и да је то светосавље – живот по Јеванђељу Христовом, а не нешто што неки лажно данас говоре.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести