Празник Светог Теодосија Великог у Јерусалимској Патријаршији

Published On: 28/01/2021

У недељу, 24. јануара 2021. године, Јерусалимска Патријаршија је прославила празник Светог оца Теодосија Великог, који је дошао у Свету земљу из свог родног града Могариста у Кападокији око 450. године. Након што се у почетку подвизавао у манастиру Икелији, близу Јерусалима, повукао се у Јудејску пустињу и основао манастир који до данас носи његово име.

Тамо је примио монахе почетнике који су се учили послушности, животу у заједници и рукодељу, обезбеђивали су намирнице сиромашнима и гладнима. Касније би ти монаси добијали благослов да уђу у строжи облик подвизавања у монашкој лаври, а исти начин живота и подвизавања одвијао се и у лаври Светог Саве. Свети Теодосије и Сава били су савременици, потицали су из исте земље и сарађивали у борби против монофизита и за очување учења 4. Васељенског Сабора одржаног у Халкидону 451. године.

Манастир се налази на месту где су мудраци из Персије преноћили по повратку другим путем у своју земљу. Показало се да је манастир јачи од разарања различитих освајача и зуба времена. Обновили су га критски монаси Галактион и Леонтије почетком 20. века, касније у истом веку архиепископ Вартоломеј из Мадабе, а недавно старац игуман архимандрит Јеротеј, који је саградио нова здања, довршио живопис у цркви и заштитио имовину Патријаршије у околини.

Свеноћно бденије служио је Патријарх јерусалимски Теофило, уз саслужење Архиепископа константинског Аристарха и севастијског Теодосија, архимандрита Матеја, јереја Јусуфа и Георгија из Беит Јале, архиђакона Марка и јерођакона Симеона. Појали су Архиепископ мадабски Аристовул, духовник манастира Светог Саве, архимандрит Евдоким и монаси манастира.

Извор: Јерусалимска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести