Празник Светог Харалампија у Никољцу

Published On: 26/02/2021

У цркви Светог Николаја Мирликијског у Никољцу у Бијелом Пољу 23. фебруара 2021. године прослављен је празник Светог свештеномученика Харалампија. Литургију је служио протојереј-ставрофор Мираш Богавац уз саслужење монаштва и свештенства бјелопољског намесништва.

У наставку је освештана вода моштима Светитеља Харалампија која је потом подељена верницима. Претходног дана у том храму је служена велика вечерња са петохлебницом.

Обраћајући се верницима, окупљеним у евхаристијском сабрању, јеромонах Николај (Стаматовић), игуман манастира Златеш, указао је на великог светитеља из другог  века свештеномученика Харалампија, чији се део моштију чува у храму Светог Николе.

„Окупили смо се због божанског призива који смо имали овдје, у виду највеће молитве на земљи, а то је света Литургија, у току које се спаја небо са земљом и гдје сви осјећамо присуство, благослов и благодат Духа Светог, који почива у својој Цркви. Зато треба, увијек, да благодаримо Богу на свему и за све. А диван је Бог у свему створеном, у свему што нам даје, а најдивнији и најљепши је у светима својим, у оним Светим људима који су живјели на земљи, који су се трудили да добро, побожно и честито живе, да иду Христовим и Божјим путем, и да испуне заповијести, које је Бог ставио испред свих нас“.

„Поучени животом Светом Харалампија и његовим дивним путем, који нам је он утрасирао, али и сви Божји Светитељи, нама је много лакше да ходимо за Богом, зато што имамо на кога да се угледамо, од кога да научимо и зато што нам је све Господ дао. Господ нам је оставио слободну вољу да бирамо како ћемо живјети, али исто тако нас је научио заједници и сабрању. Научио нас је да сви који долазимо у Цркву осјетимо колико је лијепо када смо сабрани, у овој духовној заједници, овдје на земљи, колика је благодат, и колико се љепше и сугурније осјећамо. За све нас ово је једна сигурна духовна кућа, апотека духовног блага и све што нам је потребно за спасење душе налазимо, управо, у Цркви Божјој, на светој Литургији и у узвишеној молитви“, бесједио је игуман Николај.  

Да би смо били православни хришћани, додао је он,  Господ од нас нешто очекује и тражи.  

„Тражи да мијењамо себе, тражи да се одрекнемо старих навика и грешака, да се промијенимо, да мислимо и живимо боље, да се ми, који идемо у цркву трудимо да будемо, заиста, православни хришћани – господа хришћанска, да другима будемо „свјетлост свијету“, мисионари и они Христови ученици који ће, заиста, да буду огледало свакоме. Зато је велика одговорност на нама, и на нашој савјести, да када долазимо у цркву, у нама не смије да буде никакве резерве, него треба да имамо отворено срце и безусловну љубав према Богу. Тада ће Господ дотаћи наше срце, препознати нас, и дати нам свима блага на земљи, која осјећамо сви ми који идемо у Цркву Божију“.

„Нека би благослов Божји био са свима вама и са вашим породицама, да се у здрављу и љубави сретамо у храмовима Божјим, од недјеље до недјеље, од празника до празника. То је смисао нашег живота и оно чему тежимо. Морамо да се трудимо да оно наше ја, које сви имамо, за које се сви боримо, онај наш его, да буде мало ја, а оно велико ја да је Господ, да оставимо своје знање, своја размишљања. У много случајева компликујемо своје животе, мислимо да много знамо, радимо како смо наумили. То нас доводи у ситуацију да падамо, гријешимо, али битно је да смо свјесни својих сагрешења. Онда смо на добром путу и онда ће нам Господ помоћи да исправимо недостатке које сви имамо; да се кроз Литургију и кроз молитву трудимо да мијењамо себе, да сваки пут кад се сретнемо будемо све бољи. И да се увјек у радости срећемо и у радости Божјој да живимо. Нека вас Господ благослови и Свети Харалампије, вас и ваше породице у све дане вашег живота“, беседио је игуман Николај.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести