Празник Сретења Господњег у Милешеви

Published On: 15/02/2022

На дан молитвеног прослављања Сретења Господњег, 15. фебруара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве.

Саслуживали су старешина храма Преподобних Отаца Кијево-печерских у Москви протојереј Алексеј Ишков, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, увеличале су литургијско сабрање својим складним појањем.

-Господ наш Исус Христос је дошао у овај свет да се сусретне са сваким човеком, са сваким бићем људским. Дошао је да се сусретне Бог са свôм твари својом. Дошао је као у свој дом који је Он створио. Долази да га просветли и очисти, да га спасе, да га усправи, да га пресазда, да му да да може да траје вечно, да вечно живи. Овај сусрет који данас помињемо, којег се сећамо, је специфичан, посебан, и он у себи сажима ту сву Божију намеру и Божији план. То је јединствен сусрет, најуспелији, најобухватнији, дефиниција свих правих сусрета. Сусрео се Господ наш са човеком, пре свега, у личности својој, јер, Господ Исус Христос је Божанска личност и у Њему имамо са Божанском природом и узету људску природу која остаје вечно у Њему, у Његовој личности, рекао је владика Атанасије и додао:

-Господ наш жели да овај свет живи као Његова заједница, заједница Бога са људима, и та заједница зове се Црква Божија, и ето већ данас видимо како се та заједница проширује. Видимо да се око Њега сабирају они који су Њега препознали, у Њега поверовали, који су Га очекивали искреном жудњом као свога Утешитеља и Спаситеља. Праведни Симеон и Пророчица Ана су били најдостојнији представници оног старог света, свих оних који су живели пре доласка Христовога. Праведни Симеон као представник свих пророка и праведника старога завета, и праведна пророчица Ана као представница свих праведних, побожних, честитих жена старог света, свих времена и свих простора. Они долазе да се сусретну у храму са Христом који је ради тог сусрета и дошао. Они су га препознали вођени Духом Светим. Овај сусрет је огледало томе какви треба да буду наши сусрети. Јер, сав смисао нашег живота је у том сусрету, да се и ми тако сусретнемо са Богом и да се никад не раздвајамо. Тај сусрет се већ догодио у нашем крштењу, сваког онога ко се крстио Светом тајном Крштења, али тај сусрет треба и даље продубљивати, одржавати, да се не би догодило отпадање, одвајање. Тај сусрет треба одржавати вером, надом, љубављу, добрим делима, у заједници оних који се од Христа Бога не одвајају, заједници Светих, Цркви Божјој. Једино је овај сусрет између Бога и најдостојнијих представника рода људског означен као Сретење и позива све нас да се сви наши сусрети које имамо огледају у овоме сусрету. Да буду прочишћени, преиспитани, у светлости овог сусрета, и да своје сусрете, које имамо са људима, обликујемо тако да их можемо присајединити овом сусрету. И онда ће нам живот бити сигуран, истакао је епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести