Празник у Врању

Published On: 01/01/2022

У недељу Праотаца по телу Господа нашега Исуса Христа и на празник Материце, дана 26. децембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зоран Трајковић, јереј Александар Милошевић, јереј Далибор Јовић, јереј Немања Милић, ђакон Мицко Мицковић и ђакон Миодраг Наумовић. 

Након прочитаног Јеванђеља, поучном беседом се обратио јереј Немања Милић, тумачећи прочитани одељак из Јеванђеља. 

У току Литургије, Епископ је извршио чин благосиљања славских дарова и резање славског колача које је припремила овогодишња кума славе гђа Сета Величковић Цветковић са породицом из Врања.

На крају Литургије, епископ Пахомије се обратио поучном беседом, говорећи о празнику Материце и значају мајки у васпитању деце, одржавању породице и у неговању хришћанских традиција које су нам преци оставили. Том приликом је благословио кумство за наредну годину госпођи Сузани Митић из Врања. 

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије је извршио доделу награда, диплома и похвала ученицима основних и средњих школа у Епархији врањској. 

Конкурс, под именом Свети Немањићи, молите Бога за нас, расписан је поводом 700 година од упокојења другог ктитора манастира Преподобног Прохора Пчињског – Светог краља Милутина, на који је стигао велики број радова ученика.

По завршетку доделе, у сали Црквене општине Врање прочитани су награђени литерарни радови, након чега је свечано отворена изложба награђених ликовних радова ученика.

Поред поменутих категорија, учешће на конкурсу било је могуће у виду видео-прича или презентација, које ће накнадно бити представљене.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести