Празник у Змајеву, Вилову и Бачкој Паланци

Published On: 02/02/2021

У среду, 27. јануара 2021. године, у Змајеву је свечано прослављена школска слава – Свети Сава. Ђаци, предвођени својим вероучитељем Лазаром Кисином, својим учитељицама и наставницама, присуствовали су светој Литургији и примили свету Тајну Причешћа у храму Светога оца Николаја.

Беседећи, протопрезвитер-ставрофор Радован Лазић поучио је присутне о Светоме Сави, његовом неизмерном доприносу нашој помесној Православној Цркви, те о важности угледања како на светитеља Саву, тако и на остале светитеље из српског  рода, а и из свеколиког Православља. Црквена општина у Змајеву даривала је децу пригодним пакетићима.

На празник Светога и богоноснога оца Саве, Архиепископа српског, вечерње богослужење у храму Светога краља Стефана Дечанског служио је презвитер Даниел Кобиљски, надлежни парох. Богослужењу су присуствовали ученици Основне школе са својим вероучитељем, Жељаном Субићем. После тропара, пререзан је славски колач и благосиљано кољиво које је спремио овогодишњи кум славе, господин Ђорђе Ђурић са породицом.

Светосавску беседу одржао је надлежни парох, поучивши присутне у светом храму о значају Светосавља и личности светог и богоносног оца Саве, честитавши притом славу свим просветним радницима и ученицима.Такође, парох је захвалио овогодишњем куму на труду и љубави и дару светом храму – свештеничком одјејању, а кумство за идућу годину прихватио је г. Станоје Ђукић са породицом.

Потом је уследио програм рецитацијâ о Светоме Сави, које је започео химном у извођењу свих ученика. Програм је водио вероучитељ Жељан Субић, рецитовало је 54 деце предшколског узраста и ученика Основне школе.

Празник Светога Саве, првог Архиепископа српског, радосно је прослављен у Бачкој Паланци, свечаним богослужењима у храмовима Рођења светога Јована Крститеља и Покрова Пресвете Богородице. Светом Литургијом у Светојовановском храму је началствовао протопрезвитер Предраг Милутин, уз саслужење ђакона Николе Дувњака, а у храму Покрова Пресвете Богородице началствовао је презвитер Радован Маљковић, уз саслужење протонамесника Новице Ракића.

Црквени хор Свети Јован Крститељ, којим је дириговала проф. Снежана Жујић, певао на светој Литургији у Светојовановском храму. После свете Литургије, деца из бачкопаланачких основних школа рецитовала су песмице у част Светога Саве, а потом су даривани поклонима које је спремила Црквена општина.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести

Повезане вести