Празник у манастиру Светог Николе у Врању

Published On: 28/07/2021

Радосно и торжествено прослављање помена Чудотворне иконе Богородице Тројеручице у манастиру Светог Николаја Чудотворца у Врању, 24. јула 2021. године, почело је у вечерњим часовима акатистом Чудотворној икони Тројеручице који је служио Епископ врањски г. Пахомије, а затим и свеноћним бденијем и светом Литургијом коју је служио Епископ крушевачки г. Давид.

Богослужењу је молитвено присустввао и Епископ бачки г. Иринеј. За певницом су појале монахиње манастира Светог архиђакона Стефана из Горњег Жапског, као и теолози Епархије врањске.

Верна преписка Чудотворне иконе Богородице Тројеручице из манастира Хиландара управо се налази у манастиру Светог Николаја Чудотворца, метоху манастира Хиландара у Врању.  Међу присутним верним народом били су и верници из Бугарске, који су једни од донатора верне преписке Чудотворне иконе Тројеручице. 

На крају Литургије, епископ Давид је обавио чин благосиљања славских дарова овогодишњег кума славе г. Пантелије Николића са породицом из Врања.

Након тога, обратио се домаћин епископ Пахомије који је честитао празник свима присутнима, а нарочито куму славе. Том приликом, Владика је захвалио Преосвећеној господи Епископима бачком Иринеју и крушевачком Давиду што су својим служењем и присуством увеличали празнично сабрање и допринели његовом благољепију, а затим је благословио кумство славе за наредну годину г. Филипу Стошићу из Врања, службенику Епархије врањске. 

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести