Празник у Милешеви

Published On: 11/07/2021

У недељу, 11. јула 2021. године, у манастиру Милешеви молитвено је обележен празник Светих новомученика дабробосанских и милешевских.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, архијерејског намесника нововарошког протојереја Станка Благојевића, настојатеља манастира Свете Тројице код Пљеваља архимандрита Зосиме, настојатеља манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонаха Јована, протојерејâ Спасоје Вујанића и Николе Перковића и протођакона Ивана Савића. Милешевске сестре са игуманијом Аквилином су одговарале на прозбе и јектеније.

– Највише дарова што можемо добити од Господа Бога, и што добијамо у стварности, то се догађа на Божанској Литургији. Ми смо и данас добили те дарове за Божанском Трпезом. Међу осталим даровима ту је и обогаћење ума, причешћем Телом и Крвљу Господа Христа, и причешћем науком Христовом, јер смо данас слушали и Божанске речи читане из светог Јеванђеља, а подсећали смо се и на све славне угоднике Божје. Ми се данас сећамо, нарочито, оних мученика који су Бога прославили баш на овом простору на којем ми данас живимо. Рекосмо да данас добијамо и обогаћење ума, што значи да добијамо бистрину ума, просвећење ума. И баш зато је данас читан онај одељак из Јеванђеља у коме се каже да је светиљка телу око а то се највише односи на око духовно. Треба гледати, треба видети, треба погодити пут, не само пут телесни, материјални, него треба знати и увек погађати и следити и држати се пута духовнога, исправнога, који води у живот вечни. Треба живети паметно, разумно, а то можемо ако се држимо духовног гледања, ако имамо бистро духовно око. На такво гледање позивају нас ови мученици које данас прослављамо а који су Бога прославили, беседио је владика Атанасије.

– Ови мученици којих се данас сећамо позивају нас да следимо оне речи које певасмо данас а оне гласе: Христа ради! Ево, данас је то највише певано, блажени су они који страдају Христа ради! Све што чинимо да буде Христа ради и онда ћемо бити сигурни да нећемо погрешити. Разна страдања могу бити али нису сва Христа ради. Само она која су Христа ради су спасоносна. Човек мора увек да се опредељује. Увек су разни циљеви пред човеком. Овим мученицима је било много лакше пострадати, мирне душе, зато што су имали Христа пред собом, непоколебиво, и знали су да страдају Христа ради. Чак су у радости страдали, сматрајући да је то посебна привилегија, страдати Христа ради, и Христа тако посведочити, истакао је епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести