Празник у Рељеву код Сарајева

Published On: 16/10/2021

Празник Покрова Пресвете Богородице свечано је литургијски прослављен у храму Светог оца Николаја у Рељеву надомак Сарајева. Срби Сарајевског поља са центром у Рељеву, благословом блажене успомене митрополита Саве Косановића, празник Покрова Пресвете Богородице славе као своју другу славу.

Овогодишње литургијско и празнично славље предводио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом. Саслуживали: игуман Георгије Станковић, протојереји-ставрофори Ранко Билинац и  Миломир Ковач, протојереј Младен Микавица и ђакон Угљеша Скоко.

-Давне 911. године један Христа ради јуродиви по имену Андреј, који бјеше словенског поријекла, видје као на јави оно што ми хришћани од самог почетка вјерујемо и исповједано, а то је молитвено покровитељство Пресвете Богородице над Црквом Христовом. Он видје Пресвету Богородицу како својим раширеним рукама и својим покровом закриљује све сабране на бденију у светоме храму. Покров је сликовити израз за покровитељство. То је оно што је Господ подарио Њој Пресветој Богородици да буде наша покровитељица и наша молитвеница пред Богом. Оваплотивши се, Бог Логос – друго лице Пресвете Тројице управо је од Ње, Њене утробе, примио људску природу и постао Богочовјек Исус Христос, Син Божји и Син човјечји. Отуда и произилази та снага и благослов који има Пресвета Богородица да буде покровитељица и молитвена заштитиница рода хришћанског и зато јој и пјевамо: Пресвета Богородице спаси нас, беседио је митрополит Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести