Празник у Темишвару

Published On: 27/12/2021

У Недељу праотаца, 26. децембра 2021. године, када Црква обележава и празник Материце, Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан служио је свету архијерејску Литургију у Саборној цркви Вазнесења Господњег у Темишвару.

Саслуживали су архијерејски заменик протојереј-ставрофор др Маринко Марков, јеромонах Варнава, секретар Будимске епархије, као и братство темишварског Саборног храма.

После свете Литургије у Епископском двору поводом празника приређена је изложба женских ручних радова из села Белобрешке и Дивића коју је свечано отворио владика Лукијан говорећи о значају жене у породици и друштву уопште. Владика је подсетио како се празник Материце свечано обележавао у Краљевини Србији, а потом и у Краљевини Југославији, где је значајну улогу као председница и патрон свих женских удружења била краљица Марија Карађорђевић, пореклом румунска принцеза, која је поводом празника Материце на двору у Београду сваке године организовала пригодне програме.

И у Епископском двору у Темишвару је поред изложбе женских ручних радова приређен програм посвећен женама. Деца Српске школе Доситеј Обрадовић, предвођена својим учитељицама, рецитовала су и певала о мајкама, сестрама и бакама, а затим су по обичају везали попадију Бранку Мајкић, која је деци делила пригодне поклоне.

Обележавању празника присуствовао је и генерални конзул Републике Србије г. Владан Тадић и директор Српске школе Доситеј Обрадовић проф. Сања Стојков.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести