Празник у Тилави код Сарајева

Published On: 18/08/2021

Велико и славно име мати Ангелине Српске прослављено је 12. августа 2021. године, на дан њеног помена, у селу Тилави у Источном Новом Сарајеву у ком се гради храм у славу Божју а у помен те дивне свете жене.

Тилава је предивно и питомо село смештено испод Требевића. Својом питомином и гиздавошћу потсјећа на амбијент Фрушке Горе где се чудесно трудила и подвизавала мати Ангелина.

Свету архијерејску Литургију у још недовршеном храму служио је Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића, Ранка Билинца и Милојка Дробњака, протојереја Драгана Тубе, протонамесника Бојана Зекића, јереја  Божидара Тановића и Дражена Делића и ђакона Будимира Гардовића.

Након свете Литургије благословљено је славско кољиво и преломљен славски колач, а затим је Високопреосвећени је освештао темеље конака будућег манастира Тилаве.
Наиме, одлуком и благословом митрополита Хризостома црква у Тилави биће проглашена манастирском црквом чим се подигне манастирски конак чији су темељи тог дана освештани.

Неретко у беседама и разговорима Високопреосвећени истиче потребу изградње једног манастира у Сарајевској регији, пре свега у знак захвалности за све оно што су Срби Сарајева и Сарајевске регије допринели  светосавској и православној духовности и црквености, а друго, да буде јака молитвена и духовна потпора садашњој генерацији српског народа Источног Сарајева.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести