Празник у Хан Пијеску

Published On: 11/08/2021

Дан успомене Светог великомученика Пантелејмона, 9. августа 2021. године, свечано је прослављен у Хан Пијеску. Свети великомученик Пантелејмон је крсна слава парохијског храма у Хан Пијеску и саме општине Хан Пијесак.

Прослављање крсне славе храма и оштине почело је 8. августа 2021. године вечерњим богослужењем и народним весељем, како је то већ обичај на Романији.

Празничним сабрањем је началствовао Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом. Саслуживали су протојереј-ставрофор Душан Спасојевић, архијерејски намесник сребреничко-подрински, јеромонах Владимир Ђуричић, намјесник манастира Кнежине, и ђакон Будимир Гардовић.

Поводом славе Општине отворена је Нарона библиотека Бранко Чучак у новоуређеним просторијама зграде некадашњег Соколског дома. У склопу новоотворене библиотеке др Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве, поставио је изложбу  архивских и фото докумената везаних за изградњу и отварање краљевског летњиковца у Хан Пијеску. Наиме, познато је да је краљ Александар Карађорђевић подигао летњиковац у Хан Пијеску где је неретко са краљевском породицом боравио. Мало је познато да је управо у том летњиковцу потписао Видовдански устав и примио у посету Кемал-пашу Ататурка.

Постављање ове изложбе је у служби подршке плана и намјере општине Хан Пијесак да се краљевски дворац, љетњиковац, обнови и буде не само девастирани споменик културе, како га сада третирају из Завода за заштиту споменика културе, већ дворац поноса и части не само Хан Пијеска већ целокупног српског народа Романије и Републике Српске.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести