Празник чудотворне иконе Пресвете Богородице у Туману

Published On: 21/09/2021

Архимандрит Димитрије: Љубав Богородичина на реалан начин је пројављена кроз многе њене свете иконе, као што је то и овде у Туману. Пресвета Богородица нас неће оставити, чуће и услишиће наше молитве!

На Малу Госпојину, 21. септембра 2021. године, у манастиру Туману свечано је прослављен празник чудотворне иконе Пресвете Богородице Курскаје Туманске. Након празничног бденија, славље је крунисано светом  Литургијом коју су служили братство манастира и гости свештенослужитељи из више епархија Српске Православне Цркве.

Архимандрит Димитрије је поздравио све присутне говорећи о значају Пресвете Богородице: -Љубав Богородичина на реалан начин је пројављена кроз многе њене свете иконе, као што је то и овде у Туману. Данас су са вером дошли многи да се најпре сједине са Господом у Чаши живота, али и да измоле Мајку Божју да их заступа. Са посебном љубављу поздрављамо супружнике који су дошли да се помоле за благослов порода и са вером им поручујемо: Пресвета Богородица вас неће оставити, чуће и услишиће ваше молитве!

Након заамвоне молитве и благосиљања славских дарова, служен је молебан пред чудотворном иконом.

Манастир Тумане код Голупца је чувен по многобројним сведочењима исцељења. Годишње ту српску светињу посети више стотина хиљада људи из свих крајева света. Разлог доласка је поклоњење моштима Светих Зосима и Јакова. Малобројни знају да се у том манастиру чува и древна руска светиња – чудотворна икона Пресвете Богородице Курскаја Туманска. Ту три века стару светињу донели су руски монаси емигранти 1918. године у Миљков манастир код Свилајнца. Са благословом и жељом Светог Јована Шангајског пренета је 1936. године у манастир Тумане, где се до данас налази. Икона је прославена од Бога многим знамењима, а посебно је народ поштује јер постоје многобројна сведочења о чуду даривања порода после прочитаних молитава пред њом. Брачни парови без деце долазе у светињу, ту им се чита молитва, бивају помазани уљем из кандила које неугасиво гори код иконе.

Мало се зна да је чувени старац Тадеј Витовнички један део свога живота провео у манастиру Туману. Осим што је остао упамћен као велики духовник и молитвеник, старе монахиње и верни народ сведоче да је увек говорио да је туманска икона Богородице једна од највећих светиња у Србији и да онима који се пред њом моле искрене молбе увек буду услишене. И сам старац се неретко по читаву ноћ молио пред том великом светињом за спас и духовну обнову народа. Празник иконе слави се на Малу Госпојину, 21. септембра, сваке године, а сваке недеље и празника читају се молитве за бездетне супружнике.

Извор: Манастир Тумане

Најновије вести

Повезане вести