Празници у Јерусалиму

Published On: 19/01/2021

Рано ујутро 14. jануара 2021. године Јерусалимска Патријаршија је прославила празник Обрезања Господњег и спомен на Светог Василија Великог, Aрхиепископа кесаријског у Кападокији, јутрењем и Божанском Литургијом у цркви Христовог Гроба и литијом.

Патријарх јерусалимски и свег Истока Теофило началствовао је јутрењем у католикону цркве Васкрсења и Божанском Литургијом у цркви Христовог гроба, уз саслужење Митрополита капитолијског Исихија и Архиепископа гераског Теофана, константинског Аристарха, пелског Филумена и мадабског Аристовула, светогробних јеромонаха, архимандрита Нектарија, протођакона Марка и јерођакона Евлогија.

Појали су јерођакон Симеон и г. Василије Гоцопулос. Бденију је присуствовао генерални конзул Грчке у Јерусалиму г. Евангелос Влиорас и само неколико верних због мера ограничења поводом еписдемије.

После Божанске Литургије одржана је литија на чијем челу је био ковчег са десницом Светог Василија. На крају бденија преломљен је празнични колач.

Сутрадан, Његово Блаженство је присуствовао светој Литургији у манастирској цркви Светих цара Константина и царице Јелене, а затим је отишао у манастир Светог Василија на поклоњење.

Извор: Patriarchate of Jerusalem

Најновије вести

Повезане вести