Праштално вечерње у Пријепољу

Published On: 07/03/2022

У навечерје почетка Великог поста, 6. марта 2022. године, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу служено је праштално вечерње. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, служили су настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима јеромонах Петар и ђакон Радан Драгутиновић, у молитвеном присуству Владике, скоро свих свештенослужитеља Епархије милешевске и верног народа пријепољског краја.

Пожелевши свима благословен почетак Часног поста, Преосвећени је рекао: – Ево полазимо на велики подвиг, подвиг Великог поста. Запућујемо се ка празновању најсветлијег, највећег Празника – Васкрсења Господа нашега Исуса Христа, да прославимо Христову победу над смрћу, над ђаволом и његовим царством, да будемо учесници те победе, да примимо победне дарове од Господа нашега.

– Свако ће постити према својим могућностима, према својим способностима, у дубини своје вере и љубави. Али, Господ нам је предочио нешто од чега зависи наш успех, иако су мале наше снаге. И данас смо читали те Његове речи које се односе на нас: Ако опростите вашим дужницима сагрешења њихова опростиће и Отац ваш Небески вамаАко ли не опростите другима сагрешења њихова ни Отац ваш Небески неће опростити вама сагрешења ваша.

– Господ наш хоће да будемо слични Њему, јер, Он је показао љубав према нама и ради нашег спасења узишао на Голготу, изнео Крст и на Њему био распет, претрпео сва понижења и пљувања, Он Безгрешни. И ето, Он тражи да се угледамо на Њега, да не бележимо грехе једни других у срцу своме, да не носимо злобу у своме срцу, да у њему буде места само за љубав. Време Великога поста је време када треба да одложимо дела таме, ништа мрачно да не чинимо него да постижемо добра дела. Да се молитвом Богу приближимо и љубављу да се приближимо једни другима, поручио је на крају епископ Атанасије.

Након беседе, сви присутни су једни од других затражили опроштај, започињући подвиг поста у међусобном миру и љубави.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести