Прва канонска посета владике Исихија манастиру Боговађи

Published On: 07/11/2021

Откако је ступио на трон Епархије ваљевске, Преосвећени Епископ г. Исихије уприличио је прву канонску посету манастиру Боговађи, древној светињи саграђеној 1852. на темељима богомоље из 16. века и најзначајнијем историјском здању на територији Општине Лајковац.

Приликом посете владика Исихије, са свештенством Архијерејског намесништва тамнавског, одслужио је свету архијерејску Литургију и обзнанио своју недавну одлуку о постављењу мати Ангелине (Лазаревић) за настојатељицу обитељи након упокојења мати Агније (Хаџи Станић), која је Боговађом управљала од 2005. до 2021. године.

У литургијској проповеди владика Исихије је појаснио смисао прочитаног светог јеванђеља (Лк 7, 11- 16) о васкрсењу сина наинске удовице, које чини Господ Христос сажаливши се на несрећу која је снашла ову жену, опхрвану болом и без наде:

-Господ Христос је овде учинио васкрсење као милосрђе, сажаливши се на удовицу, а кроз њу и на читав род људски. У њој можемо да видимо наш род који је остао без Богочовека, управитеља, као и без својих плодова. Сам и незаштићен, одвојен од Бога. Господ враћа сина у живот и даје га његовој матери. Тиме нам даје огромну утеху, јер сви имамо ближње који су уснули у Господу и свима ће, као тој матери Господ вратити наше умрле и бићемо у вечној радости.

-У овом чину Господ Христос показује се као милосрдник, пружајући лични пример нама како и сами треба да чинимо милосрђе. Наравно, ми не можемо да васкрсавамо мртве, али можемо да помажемо спрам својих могућности, да дајемо оно што можемо и да дајемо радо, истакао је владика Исихије.

Благосиљајући учеснике литургијског сабрања у манастирском храму Светог великомученика Георгија, епископ Исихије је упутио молитву Господу:

-Нека нам све што чинимо у животу буде „продужена Литургија“, служба Богу и ближњима, јер нас Господ учи да будемо милосрдни и чинимо добра дела својим ближњима. Ближњи није само онај ког волимо, ко нам је драг и близак. Још мање онај од кога можемо да примимо плату, похвалу или неку другу надокнаду. Ближњи је и онај који нам то ускраћује и не каже „хвала“, чак и онај који нас мрзи. Савршено учење састоји се у томе да љубимо и оне који нас воле и који нас мрзе. До тога треба да узрастамо, то не може свако. Можемо прво да волимо оне који су око нас, а полако да ширимо тај круг – закључио је Владика Исихије.

Сабрање је завршено трпезом љубави коју је сестринство Боговађе припремило за драге госте.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести