Први пут обиљежено страдање мештана Врањака од усташа

Published On: 30/08/2021

Управа парохије у Врањаку је поводом осамдесет година од страдања мештана Врањака обавила 25. августа 2021. године помен страдалима у храму Покрова Пресвете Богородице.

Помен је предводио протојереј-ставрофор Слободан Тошић, парох врањачки, са ђаконом Милорадом Панићем, уз присуство начелника Општине Модрича Јовице Радуловић, представника борачке организације Жељка Терзић, као и потомака страдалих и мештана Врањака.

У сали Светосавског дома одржан је историјски час на тему Од идеологије до реализације геноцида над Србима у НДХ. Учешће на предавању су узели надлежни свештеник, модератор Зорана Прњић, историчари Маја Видовић и Димитрије Живановић, испред Клуба историчара Посавине.  

Споменутог дана августа 1941. године усташе су из врањачког засеока Брвно свирепо убили петнаест мештана док су стрељање преживели Петар Благојевић и Вид Савић. Тела убијених усташе су потом бациле у реку Босну. Комунистичке власти зарад „браства и јединства“ су тај злочин игнорисали.

Мора се такође рећи да и после последњег Одбрамбено-отаџбинског рада није постојала добра воља да се достојно тај злочин обележи. Црква је сама његовала сјећање на невино страдале и ове године позвала на дужно поштовање и молитвено сећање. Нека им Господ подари живот вечни.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести