Прво бденије у манастиру на Немањином граду

Published On: 15/04/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-проморске г. Јоаникије служио је 14. априла 2021. године у манастиру Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици прво бденије на којем је прочитао канон Светог Андреја Критског.

Уз Велики канон прочитано је и житије Преподобне и богоносне мајке наше Марије Египћанке, којој је и посвећена пета седмица свете Четрдесетнице.

– Ова света служба преноси једно велико предање које нас подсјећа на многе примјере из Светога писма, примјере покајања и врлинскога живота, као и на многа чудесна дијела Божја из којих видимо да Бог прима покајање. И без обзира колико и какве гријехе човјек чинио у овоме животу ако зна да се каје, Бог то покајање прима и очишћује и ослобађа душу од гријеха и води је путем врлина као Свету Марију Египћанку. У овоме канону призивамо молитвено Свету Марију Египћанку која је примјер таквог покајања, призивамо и Светога Андреја Критскога, који је творац овог канона, подсетио је епископ Јоаникије.

– Очигледно је да је, послије упокојења Светог Андреја, још неко од црквених пјесника дорађивао овај канон зато што призивамо и Светог Андреја Критскога у помоћ, да нам он својим благодатним заступништвом помогне. Кроз подсјећање на велике примјере из Старог и Новог завјета, уз пјевање овога канона послије сваке стихире која се отпјева или чита, имамо припјев: Помилуј ме Боже, помилуј ме! Тада правимо велики поклон до земље и додатно вапијемо Господу да прими наше покајање и да нас просвјетли својом свјетлошћу и милошћу. Видимо уз молитве иду и поклони. А зашто то чинимо? Једноставно да би цијело наше биће, ум и душа, срце, осјећање и мисао, наше тијело, учествовало у молитви и да бисмо тако принијели Господу принос молитвени од свега срца, цијелим својим бићем. Јер човјек не учествује у молитви само својим умом него и свим својим духовним и тјелесним саставом. И то је права молитва! И чинећи ове поклоне и најздравији и најкрепкији човјек мало се замори и то јесте принос, наш труд, али труд који се многоструко исплати, оценио је владика Јоаникије.

– То су радили и велики подвижници на Истоку, као што су Свети Андреј Критски и Света Марија Египћанка који су се подвизавали управо на Истоку – Палестини, гдје је живо предање Светих апостола и пророка, на земљи коју је Господ освећивао својим стопама. И то је велико искуство Истока: дуга молитва и удубљивање у примјере које налазимо у Светом писму, примјере врлина и покајања и наше молитвено сабирање ума, и душе, и срца. И кроз тај велики подвиг, кроз то бденије, које се гдје има више појаца и свештеника врши цијелу ноћ, ум посвећује себе Богу и човјек се учи да врши службу Богу. И када посвећује своје вријеме, своје дарове и снагу Господу, човјек прима велику утјеху. Тако су радили древни подвижници који су се одрицали земаљских задовољстава да би служили Господу јер кроз ту службу добијају бесцен благо, оно што је вредније од свега на овоме свијету, а то су духовни дарови: просветљење духовно, Божија истина и правда које укрепљују човјекову душу и срце. И на такав начин човјеково срце и душа припремају се за стан Богу живоме, гдје ће Господ да се насели и настани, и тако подвижник хришћанин, верујући човјек, који посвећује своје биће Богу кроз ову свету службу постаје Богоносац, Христоносац, Духоносац, истакао је Владика.

– Врло је битно да молитвено учествујемо у овој служби и да овај канон Светог Андрије Критског не треба никако занемаривати, прескакати, пошто се врши само у току Часнога поста. Не би требали да тек тако изостајемо са ових светих служби које су јединствене и које доносе пуно умиљења и утјехе, и дају опроштај гријехова свима онима који у овим службама искрено и са великом побожношћу учествују. Нека буде на здравље и спасење ова света служба и да нас Господ све који се сабирамо у ове посне дане, који очекујемо Његов долазак и који се клањамо Његовоме крсту и живоносноме гробу, да нас обасја својим васкрсењем и да нас све учини учесницима и причасницима Његове побједе над смрћу и Његовога вјечнога живота, поручио је Епископ будимљанско-никшићки администратор Митрополије црногорско-проморске  г. Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести