Прво помоћи људима па онда градити храмове

Published On: 09/01/2021

Други контингент контејнера за становање које је, уз помоћ Града Београда, обезбедила Митрополија загребачко-љубљанска  стигао је 8. јануара 2021. године у вечерњим часовима у Петрињу. Конвој камиона којима je допремљено 22 привремене кућице за породице на Банији, које су услед земљотреса остале без крова над главом, у Петрињи је дочекао митрополит Порфирије.

У изјави за медије том приликом истакао је да природне непогоде и катастрофе, ковид који тиранише читав свет, а у Хрватској и земљотрес, не праве разлике међу људима. Казао је да ”земљотрес не зна ко се на који начин Богу моли, нити води рачуна о томе ко ком народу припада, него сваком ко му је на путу наноси несрећу”. Рекао је да ако су људи када су суочени са невољама јединствени, онда треба и из људске перспективе да буду уједињени и да своју заједницу не посматрају по принципу ”ми и они” или ”ми и ви”.

Земљотрес је, према Владикиним ријечима, оставио у Банији „библијску пустош“. Потребно је да свештенство буде близу људи како би имали осјећање да нису остављени сами, али и истакао да Црква треба практично да помогне колико год је могуће. Митрополит је нагласио да су се многи у Хрватској, у Србији, али и у другим земљама, ангажовали да помогну погођенима земљотресом. Српска Православна Црква и Српско народно веће су, рекао је, уз помоћ Града Београда, до сада обезбедили преко седамдесет контејнера и додао да очекује да ће се тај број у наредним данима увећати. Казао је да је реч о првој помоћи и да очекује да ће Црква испоручити укупно око 100 контејнера. Истакао је да ће ”истинска и права солидарност и ангажман свих бити потребнији када се заврши та прва помоћ и када буде неопходно да се обнављају домови. Биће потребно да и ту, као Црква и друге српске институције притекну у помоћ, колико је могуће.” 

Страдало је много храмова у Банији, како православних, тако и католичких, рекао је Митрополит и нагласио да сматра да најпре ”у овом тренутку треба да помогнемо људима, а када се живот врати у нормалне токове градићемо храмове. Човек је у овом тренутку најважнији“.  Подсјећамо да је први конвој са дванаест контејнера које је обезбедила Митрополија загребачко-љубљанска за становање пристигао на Банију 4. јануара, након што је јак земљотрес 29. децембра погодио Петрињу и Глину, разоривши и многа мања места у те две банијске општине. Видео и текст репортера Саше Косановића о доласку првог конвоја можете погледати овде.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести