Предавање епископа Андреја у Браунау

Published On: 01/11/2021

Његово Преосвештенство Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у чијој пратњи је био протођакон Роман Фишер, испред храма Светог апостола и евангелисте Марка у Браунау 23. октобра 2021. године дочекао је надлежни парох јереј Андреј Живковић са верним народом поверене му парохије.

Након свечаног дочекa служена је празнична вечерња служба којом је началствовао надлежни парох уз саслужење протођакона Романа Фишера из Беча. Лепоти богослужења допринела је певница при храму којом је овом приликом дириговао протојереј-ставрофор Петар Пантић уз пратњу Радисава и Милана Пантића, студента теологије и ученика богословије Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. Изузетан утисак на верни народ оставила је стихира осмог гласа посвећена Светим оцима седмог Васељенског сабора коју је из нотног зборника Ненада Барачког отпојао епископ Андреј.

Речима добродошлице епископу Андреју обратио се јереј Андреј Живковић: – Ваше Преосвештенство хвала вам што сте нас удостојили великог благослова и управо на почетку наше мисије у овој најмлађој парохији у Републици Аустрији решили да нас утврдите и подржите на нашем путу. Ви сте жељно чекани и увек добродошли од свих нас, јер са Вашим присуством наша заједница доживљава потпуну пуноћу. Нама је овде потребно Ваше присуство, Ваша помоћ, молитва и благослов како би ова њива Господња доживела свој процват.

У наставку вечери епискп Андреј је одржао предавање на тему Живот и дело Светог владике Николаја Велимировића. Епископ је говорио о животу владике Николаја, почев од његове најраније младости, затим школовања и боравка у иностранству, Његовог повратка у отаџбину и примања Епископског чина, и на крају почетка његове животне Голготе.

-За све што је радио у свом пастирском животу он је користио најјаче оружје – народни језик и управо у том духу оставио је непроцењиво записано благо. Свети владика Николај успео је да направи врло тешку богословску симбиозу народног и академског, где је увек предњачило ово прво, што га је пратило све до краја његовог исповедничког живота. Величина дела које је за собом оставио, као и сам живот владике Николаја, сведоче о томе да га са пуним правом можемо називати Светим Николајем Великим. Дужни смо истаћи и велики труд Владике шабачког г. Лаврентија, који се лично ангажовао око прикупљања и објављивања непроцењиве збирке Сабраних дела, изнео је између осталог у своме предавању епископ Андреј.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести