Представници пет помесних Цркава учествовали у празновању у Јекатеринбургу

Published On: 12/02/2021

Представници пет помесних Православних Цркава служили су 7. фебруара 2021. године, на дан храмовне славе – Сабор Светих новомученика и исповедника руских, свету Литургију у јекатеринбуршкој Цркви на Крви.

Богослужење су предводили Митрополит јекатеринбуршки и верхотурски Јевгеније, представник Патријарха антиохијског и свег Истока при Патријарху московском и све Русије Митрополит филипољски Нифон, представник Патријарха српског при Патријарху московском и све Русије Епископ моравички Антоније, Епископ нижњетагиљски и невјански Алексије, Епископ макаровски Гедеон, свештенство Митрополије јекатеринбуршке, као и представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке при Патријарху московском и све Русије архимандрит Серафим (Шемјатовски), представник Православне Цркве у Америци при Патријарху московском и све Русије протојереј Данило Андрејук и протојереј Кахабер Гоготишвили, клирик Грузијске Православне Цркве.

Литургију су појали архијерејско певачко друштво којим руководи диригент Марина Литвињенко и хор пастирско-богословске групе Јекатеринбуршког духовног семинара којим руководи диригент Николај Дмитрук. Празнично богослужење емитовано је уживо на православном ТВ каналу „Сојуз“.

Литургија је служена на неколико језика. У заупокојеним молитвама поменути су сви мучени и убијани од стране безбожника у временима страшних прогона, међу којима су и царске слуге које су прихватиле мученичку смрт на месту где је сада подигнута Црква на Крви. Током Литургије изведени су празнични тропари и кондаци Сабору Светих новомученика и исповедника руских, Светом цару Николају, царским страстотерпцима и великомученици Катарини.

Протојереј Петар Магилев је проповедао током причасне песме. Причешће Светим Тајнама Христовим обављено је из шест чаша. Након завршетка Литургије очитана је молитва пред иконама Сабора Светих новомученика и исповедника руских и Светих царских страстотерпаца.

По завршетку богослужења, митрополит Нифон је заблагодарио, у име свих гостију представника помесних Цркава, владици Јевгенију за заједничку молитву сабраних у име Свете Тројице ради празновања Светих новомученика и исповедника Руске Цркве.

„Свети оци су упоређивали реч „хришћанство“ са „мучеништвом“, зато што „мучеништво“, на грчком мартис, значи сведочење, истакао је Митрополит филипољски Нифон. „А сведочење Истине, Правде и, најпре, Љубави, то сведочење живота и јесте хришћанство. Ми не тражимо мучеништво, молимо се за миран и безболан свршетак, али знамо да крв мученика представља семе Цркве, семе хришћанства по речима ранохришћанског апологете Тертулијана. Дубоко поштујемо оне који се нису уплашили смрти, који се нису одрекли и остали верни, који су у себи нашли снагу да остану сведоци Христови. И угледајући се на њихов мученички свршетак молимо се да њиховим молитвама и нас Господ ојача у вери и да пошаље снаге да својим животом сведочимо о Њему, ма где били – у породици, на послу, у друштву, делајући из милосрђа и љубави“.

Обраћајући се митрополиту Јевгенију, представник Патријарха антиохијског је рекао: „Хвала Вам на указаној части да се на овај важан дан овде заједно молимо за Вашу свету Цркву коју предводи Најсветији Патријарх Кирил, за Вашу благословену Епархију која је под покровом таквог достојног јерарха, за ваш благочестиви народ, ваш историјски град украшен црквеним куполама. Хвала Вам, Владико, што смо данас приказали јединство наших Цркава у духу мира и љубави, који су нам тако потребни у овом тешком времену за Православље“.

Митрополит јекатеринбуршки Јевгеније је захвалио архипастирима и пастирима који су дошли на празник, свештенству Митрополије, верницима и парохијанима за заједничко богослужење и честитао им храмовну славу.

Након завршетка Литургије у галерији Цркве на Крви, у музеју Царске породице, отворена је изложба И сећање на њих… довека благословено (1, Мак. 3.7) посвећена двадесетогодишњици канонизације царских страстотерпаца. Изложбу је отворио митрополит Јевгеније. Церемонији су присуствовали гости Јекатеринбуршке епархије, представници помесних Цркава који су дошли на празновање Сабора Светих новомученика и исповедника руских. Поздравну реч упутили су митрополит Јевгеније, руководилац Архива Свердловске области Александар Капустин и Митрополит филипољски Нифон.

На изложби су представљени предмети из куће Н. Н. Ипатијева, документа која сведоче о трагичној погибији императора Николаја II и његове породице и материјали који откривају последњу причу „Куће посебне намене“. Такође, у експозицији су представљени експонати повезани са поштовањем царске породице до њиховог прослављања, канонизацијом царских мученика од стране Руске Православне Заграничне Цркве, изградњом Цркве на Крви у име Свих руских светитеља и очувањем сећања на царске страстотерпце.

Извор: mospat.ru

Најновије вести

Повезане вести