Представљен часопис „Павле, Патријарх српски“

Published On: 24/12/2021

Један од многих плодова манифестцијe „Дани патријарха Павла“ у Чачку јесте и први број часописа Павле, Патријарх српски који је представљен у галерији Градске библиотеке. У истом простору отворена је изложба крстова из фондације манифестације односно колоније „Крст патријарха Павла“ и визуелног идентитета манифестације (штампани материјал). Изложбу је отворила Ана Ранђић, професор српског језика и књижевности.

Текстове за часопис, по молби, написали су Његова Светост Патријарх српски Порфирије, Душан Ковачевић, Матија Бећковић, Жарко Требјешанин, Војислав Коштуница, Владимир Димитријевић, Милан Ружић, Драган Драгојловић, Миладин Вукосављевић, Предраг Ђоковић и Гвозден Оташевић. Часопис је богато илустрован фотографијама чији су аутори ђакон Драган Танасијевић, хаџи Марко Вујичић, Имре Сабо, Зоран Петровић, Драган Јевремовић, Слободан Пајић, Гвозден Оташевић и фотографијама из архива Српске Православне Цркве и дневних новина „Политика“.

У програму одржаном 13. децембра 2021. године, у сарадњи са Градском библиотеком „Владислав Петковић Дис“ о изузетној публикацији посвећеној патријарху Павлу и његовом јеванђеоском животу учествовали су Владимир Димитријевић, професор српског језика и књижевности, протојереј Драган Гаћеша, парох кућаначки, и Драго Милошевић, оснивач. Одабране текстове је читао Слободан Николић, професор српског језика и књижевности. Модератор је била Маријана Лазић. Свечаност је увеличало појање хора Слово љубве из Чачка. У име покровитеља, града Чачка, скуп је поздравио помоћник градоначелника Мирослав Петковић.

Главни и одговорни уредник часописа је Драго Милошевић, а графички уредник Зоран Јуреш. Покровитељ манифестације и часописа је град Чачак. Том приликом је представљена и веб презентација манифестације „Дани патријарха Павла“ која најављује и извештава о свим садржајима манифестације у Чачку и огранцима – местима која су прихватила да буду део заједничког пројекта  (Кућанци, Гацко и Никшић). Са свечаности је упућен позив свима који желе да пишу о патријарху Павлу да шаљу своје прилоге за наредне бројеве часописа као и ауторима фотографија за илустрацију часописа на адресу danipatrijarhapavla@gmail.com.

Најновије вести

Повезане вести