Преминуо Ерих Лајтенбергер

Published On: 23/01/2021

У Бечу је изненада преминуо Ерих Лајтенбергер (77), новинар, стручњак за црквена питања, портпарол тројице бечких надбискупа, дугогодишњи главни уредник агенције Kатхпресс. Бечки надбискуп кардинал Криштоф Шенбор је истакао да је Лајтенбергер био дугогодишњи глас Kатоличке Цркве у Аустрији и да га је вест о његовој смрти дубоко погодила. Иако је већ десет година био у пензији, ипак је био веома активан као портпарол Екуменског већа Цркава у Аустрији и фондације Про Ориенте.

Агенција Kathpress, коју је водио скоро три деценије, описује га као поузданог, дискретног и истрајног човека , истичући да нису само изгубили бившега шефа већ и човека који им је био очинска фигура, пријатељ и извор надахнућа.

Ерих Лајтенбергер је рођен 1944. године у Бечу. Од 1967. до 1974.године био је уредник у дневнику Die Presse. Kардинал Франц Kениг га је 1974. године запослио као референта за медије, а касније и портпарола Бечке надбискупије. Од 1981. до 2009. године био је главни уредник аустријске католичке новинске агенције Kathpress.  Добитник је многих награда, између осталога и Папнског ордена Светог Гргура Великога, објавио је Vatican News.

Извор: КТ

Најновије вести

Повезане вести