Премијер и председник Скупштине Црне Горе посетили Епархију будимљанско-никшићку

Published On: 22/02/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије примио је 21. фебруара 2021. године у Никшићу премијера Здравка Кривокапића и председника Скупштине Црне Горе Алексу Бечића.

Током сусрета у Саборном храму Светог Василија Острошког, епископ Јоаникије је речима срдачне добродошлице поздравио представнике државне власти, подсетивши на историју никшићке светиње.

„Навршава се мало више од 120 година историје овог храма, а ове године прослављамо 350 година од престављења Светог Василија Острошког, па је ово година великог јубилеја, великих догађаја и промјена, ако Бог да, у граду Никшићу, промјена на боље. Само те промјене желимо, знамо да могу бити и другачије, али ми увијек желимо и трудимо се да све што радимо буде на боље. Надамо се да ћемо у овој години обратити пажњу и на овај свети храм, који има такву узвишеност и љепоту, али, већ, је мало и оронуо. Нажалост, до сада, немајући скоро никаквог контакта са претходним властима, доживљавајући опструкцију у свим нашим настојањима да остваримо контакт и урадимо нешто добро, дошли смо у ситуацију, не желећи да се супростављамо држави, да је овај храм прилично запуштен, односно треба му наша нарочита пажња. Цио овај комлекс захтијева велику обнову и то је симбол онога што треба нашем народу, а треба нам и духовна и материјална обнова, треба нам обнова повјерења, обнова дијалога, обнова у сваком погледу, казао је владика Јоаникије, изразивши наду да ће посета Никшићу, светом храму и Епископији бити добар знак за препород Никшића, за успех власти Црне Горе у свему што добро чини и планира.

Премијер Кривакапић је изразио нарочито задовољство што се, како је казао, налази у храму његовог детињства и младости, који је тада посећивао. -ОвајхХрам је настао као потреба краља Николе да искаже свом народу оно што је најважније, да у близини његовог дворца никне овај велелепни храм. Ако је он као владар имао такав однос, како други владари после њега да имају другачији. Овај храм је, колико се добро сјећам, имао кратку рестаурацију када је долазио свети патријарх Павле и ходио Никшићем и, на неки начин, својим стопама додатно освештао овај храм. Ово је прилика да ми, као Влада преиспитамо све могућности и заједно са Епархијом будимљанско-никшићком нађемо најбољи начин да сачувамо и украсимо овај храм. Ово је један од ријетких храмова који у задње вријеме није фрескописан. Никшић то заслужује, а овај храм посебно, тако да Владика с правом данас подсјећа какве све обавезе треба да имамо. Надам се да ће у периоду трајања ове Владе много штошта што се тиче конзервације и фрескописања бити завршено, навео је председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.

На пријатељском и срдачном дочеку владики Јоаникију, присутном свештенству и монаштву захвалио је председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић:

„Посебна је радост кад год се налазим на овом светом мјесту, у храму Светог Василија Острошког, јер је, управо, он један од светаца који нас је учинио којим путевима треба да ходимо, а ти путеви су они који данас и ми промовишемо. То су путеви братске слоге, љубави, мира и заједништва међу људима. Учио нас је и данас сабира људе, не гледа на боју коже, ни на вјеру, ни на нацију. То је наша света дужност, наша заједничка света мисија и хвала Вам што нам у томе помажете“.

Он је оценио да дувају неки позитивни вјетрови, те да и фебруарско сунце у Никшићу шаље оптимистичну поруку у сусрет свему што Никшић и Црну Гору чека у наступајућим данима, месецима, годинама.

„Ова борба за правду, борба за истину, борба за сваког човјека у Црној Гори је нешто што траје и што ће трајати. Ту смо да се заједнички боримо, и увијек, и на сваком мјесту, истичем посебно цивилизован, отмен допринос, који је свештенство и монаштво, овдје, у Никшићу, дало у протеклој, тешкој, неизвјесној, турбулентној години када сте били принуђени да се борите за своја права. Та питања су ријешена, та питања су иза нас, та питања је Скупштина Црне Горе ријешила такође на цивилизован начин, поштујући оно што је право, што је воља грађана и чини ми се да смо сада створили основе да имамо здрав и Уставом дефинисан однос између државе, цркава и вјерских заједница. Ако се тога држимо, а циљеви су нам исти – да сваком човјеку у Црној Гори буде боље, да је што више љубави, заједништва, братске слоге, онда ми никада не можемо имати несугласица и препрека“, поручио је председник Скупштине Црне Горе.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести