Преображењски сабор у манастиру Крки

Published On: 20/08/2021

Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим свечано је започела прослава Преображења Господњег, 19. августа 2021. годие, празника који сваке године у манастиру Крки сабере православне Далматинце, ма где они живели у току године. Ова лепа и дуга традиција начинила је манастирску порту местом радости, поновних сусрета и молитвеног сабрања.

-Ових пар дана сам више пута размишљао како да започнем данашњу беседу, јер је данашњи празник за нас на неки начин круна свих празновања, свих летњих слава и сабора и окупљања при нашим светим храмовима у које цело лето долазимо да бисмо Господу приносили свој труд и жртву. Желим да кажем да ми је данашња Литургија била једна од најлепших, најрадоснијих и најмирнијих које сам одслужио у току овога лета приносећи сам принос Господу, молећи се као ваш Епископ за читаву заједницу и радујући се на многе начине познатим лицима и томе што видим да смо се данас сви окупили овде у молитвеном расположењу и били достојни наследници наших славних предака. Нама, као православним Србима, Далматинцима, ништа не треба да буде важније од онога што су наши преци установили, да се на данашњи дан сабирамо овде да бисмо Господу узнели молитве и били они који ће се радовати једни другима и Господу, који ће кроз свету Евхаристију учествовати у тајни овога великога празника. Када су апостоли видели пројављену природу Божју каже се да су од силне светлости попадали, а ми као људи и хришћани кроз свету Литургију треба да учествујемо у тој незалазној светлости и непролазној радости коју нам је сам Господ подарио. Учествујући у светим тајнама, као они који примају благослов Божији и уздају се у Њега и ми добијамо прилику да постанемо богови по благодати, како је то говорио Свети Атанасије Велики, беседио је владика Никодим и додао:

-У животу треба увек да разумемо да смо мали пред Господом и да се без Његове милости не можемо спасти, а исто тако да смо и једни другима неопходни за спасење, како се то каже у древним изрекама ‘Видео си брата свога, видео си Бога свога’. Нама у Далмацији је нарочито потребнао да бринемо једни о другима, посебно онима који су сами, стари и напуштени и да им барем пружимо утеху кроз то што ћемо их посетити када се овде налазимо и кроз ту љубав показати да смо истински ученици Господњи. На крају бих хтео још да вам се захвалим што сте дошли данас да будете овде са нама сабрани у молитви, а посебну захвалност бих да изразим г. Саши Поздеру за његов труд и помоћ нашој Епархији. Посебна радост овога дана је да је Свети Архијерејски Синод одлучио да г. Сашу одликује орденом Светога Саве другог степена као нашег великог добротвора и пријатеља, човека који је учинио добро за нашу заједницу и донирао средства да се обнови звоник на цркви Светога оца Николаја у Братишковцима. Желим да му честитам и пожелим сваког благослова од Господа, љубави и радости у животу.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести