Престолонаследник Александар одликован Крстом вожда Ђорђа Стратимировића

Published On: 03/11/2021

На празник Преподобне Петке Параскеве, 27. октобра 2021. године, са благословом Његовог Преосвештентва Епископа сремског г. Василија, у Краљевском двору у Београду Његовом Краљевском Височанству престолонаследнику Александру Карађорђевићу уручено је високо одликовање Крст вожда Ђорђа Стратимировића.

Са архијерејским благословом, у име породице Стратимировића од Кулпина, Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића и Центра за развој Шајкашке, свечани чин инвеституре и уручења високог црквеног и друштвеног признања обавили су проф. Иван Стратимировић и доц. др Ђорђе Стратимировић; г. Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке, и ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма.

Испред Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, својим присуством и учешћем свечаност у плавом салону Краљевског Двора на Дедињу увеличали су и академик Дарко Танасковић и г. Александар Ђурђев.

Признање је успостављено и додељује се са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, поводом свечаности преноса и сахране посмртних остатака ђенерал-мајора и вожда Ђорђа Стратимировића на Крстовдан, 27. септембра 2021, године, у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Kарловцима.

Поред престолонаследника Александра и Епископа сремског Василија, тим високим одличјем су, до сада, одликовани и Епископи бачки Иринеј, ваљевски Исихије, хвостански Јустин и друге заслужне личности из редова свештенства Српске Православне Цркве, Војске Србије, као и културног, академског, јавног, привредног и политичког живота Србије, Републике Српске, Црне Горе и српског расејања.

Његово Височанство је, благодарећи на високом одликовању, између осталог, рекао: „Са великим задовољством сам прихватио ово високо одликовање које носи име великог човека, поносног сина нашег народа, вожда Ђорђа Стратимировића. Био је храбар војсковођа који је предводио устанак Срба у борби за своја права и аутономију у Аустроугарској. Управо му је народ који је водио дао титулу вожда, као што је то било и почетком XIX века када је народ својом вољом дао исти чин и мом претку Kарађорђу. Вођен овом вером у њега, која је потеклa директно од храбрих људи које је предводио у њиховој праведној борби, Ђорђе Стратимировић је извојевао победе у многим биткама. Ове борбе су биле претходница коначне победе која се догодила седам деценија касније, када се испунио дугогодишњи сан, а војвођански Срби коначно придружили својим земљацима из Oтаџбине, да живе у истој држави. Његов патриотизам и љубав према свом народу и својој земљи заслужују дивљење и морају се поштовати и ценити“.

Председник Центра за развој Шајкашке г. Данијел Kулачин је том приликом истакао: „Kао старешини Kраљевског дома Србије, поштујући старо правило да монарху припада право да је носилац свих одликовања која се додељују у његовој земљи, оваква наша жеља, да престолонаследника Александра одликујемо овом медаљом, природна је и логична. Међутим, овај чин би, можда још и више имао да послужи као скромни знак наше искрене љубави и оданости према Kруни и Вашем Kраљевском Височанству, те Вас молимо да прихватите овај наш мали знак пажње и благослова наше Свете Цркве. Ова медаља је мали знак благодарности за самопрегорно служење Богу и Српској Православној Цркви и нашем народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства“.

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић

Најновије вести

Повезане вести