Престолонаследник Александар упутио честитке Епископу источноамеричком Иринеју

Published On: 17/05/2021

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар упутио је 13. маја 2021. године честитке Његовом Преосвештенству Епископу источноамеричком Иринеју поводом награде додељене Саборном храму Светог Саве у Њујорку:

„Са великом радошћу и поносом смо моја супруга, принцеза Катарина и ја, примили вест да је Саборна црква Светог Саве добила награду Луси Г. Мозес за конзервацију знаменитости Њујорка. Веома нам је драго што је прва фаза обнове Саборне цркве Светог Саве препозната и што јој је додељена ова престижна награда, која се додељује сваке године у последњих 31 годину пројектима обнављања и очувања историјских здања.”

У складу са традицијом Краљевске породице Карађорђевић – добротвора, украситеља и покровитеља многобројних српских верских и културних баштина – престолонаследник Александар, који се на том месту од детињства молио са својим родитељима, покровитељ је пројекта реконструкције и рестаурације Прокатедралног храма Светог Саве, пожаром опустошеног на Васкрс, 1. маја 2016. године. Свети владика Николај Жички и Охридски, који је крајем четрдесетих и почетком педесетих година прошлог века живео у поменутом катедралном комплексу, заштитник је и покровитељ Одбора за обнову и развој.

Град Њујорк је 18. априла 1968. годне прогласио Прокатедрални храм Светог Саве за здање од националне и културне баштине, а децембра 1982. године Савезна влада проглашава Прокатедрални храм националном културним здањем Сједињених Америчких Држава.

Извор: Епархија источноамеричка

Најновије вести

Повезане вести