Престоне иконе красе цркву Светог Саве у Норт Порту

Published On: 28/01/2021

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја, 2017. године је започет пројекат унутрашњег урећења и опремења цркве Светог Саве у Норт Порту, Флорида.

Црква је израђена по поклон пројекту, идејном решењу проф. Љубише Фолића и одише архитектуром моравске школе градитељства. Део истог пројекта је академски вајар Зоран Васиљковић, који је у истом духу, духу Лазареве Србије, израдио иконостас и часну трпезу од кварцног пешчара.

Иконостас је израђен ручном техником и као такав првенац је на америчком тлу, представља ремек дело градитељства. Иконе за иконостас и полијелеј, као и за Христов и Богородичин трон, дело су руку иконописца Тање Ристић. Иконе су израђене у визинтијском духу, са високо полираном позлатом.

Коло српских сестара Света Петка из Норт Порта је донирало иконостас, а г. Богољуб Вељановић из Детроита, родом од Тетова, донирао је иконе. -Очекујемо да ћемо ускоро потпуно завршити са унутрашњим опремањем цркве како би могли приступити великом освећењу цркве, поручују из управе храма Светог Саве.

Извор: Епархија источноамеричка

Најновије вести

Повезане вести