Претпразничо вече у манастиру Крки

Published On: 20/08/2021

Уочи великог празника Преображења Господњег, 18. августа 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је вечерњу службу у манастиру Крки, светом месту на коме се тих дана традиционално окупља верни народ из разних крајева света. Свима њима, Епископ се обратио благим речима и истакао своју неизмерну радост због великог броја људи који су се сабрали на богослужењу.

„Помаже вам Бог, драга браћо и сестре! Окупили смо се вечерас овде по старим обичајима нас Далматинаца, што је показатељ да се враћамо стопама наших предака. Повод доласка на ово свето место не треба да буде окупљање само ради забаве, него првенствено ради молитве, јер је наш манастир Крка увек био и остао место сабрања и молитве у радости. Овим показујемо да смо се окупили око Христа и да смо се ми православни Срби, Далматинци, сабрали на овоме светоме месту, како ми који смо овде читаве године, тако и они који су дошли из дијаспоре, Србије, Босне и Херцеговине, Словеније и других делова света где наш народ живи, а то је традиција коју треба вечно да негујемо и да је никада не заборавимо“, поручио је Владика.

На крају своје беседе Епископ је изразио захвалност гђи Наташи Булатовић (рођеној Мандић) из Кистања, која се потрудила да културну сцену Далмације уздигне на виши ниво и у манастир Крку довела изложбу Библиотеке града Београда под називом „Толстој и Достојевски у српској култури“ показујући тиме да култура није ограничена само на фолклор.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести