Призренска летња духовна школа

Published On: 29/07/2021

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и надлежног Епископа рашко-призренског г. Теодосија, од 19. до 25. јула 2021. године одржана је четврта Летња призренска духовна школа на Косову и Метохији.

Покровитељ школе је Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке у организацији игумана манастира Црне Реке протосинђела Андреја и београдских вероучитеља Дарка Николића, Драгана Будимлије и Немање Протића.

Предавачи и духовници били су епископи, свештеномонаси, свештеници, монаси и сви домаћини са којима су студенти Београдског Универзитета имали прилике да се сретну и разговарају.

Полазнике је на пут испратио Преосвећени Епископ ремезијнски г. Стефан, викар Патријарха српског, у присуству духовника школе, јереја Владимира Марковића и ђакона Ненада Идризовића.

Учесници Призренске летње духовне школе посетили су велике светиње на Косову и Метохији где су присуствовали светим богослужењима и разговорима о вери: манастир Драганац у Косовском Поморављу, цркву Успења Пресвете Богородице у Новом Брду, цркву Светог Николе у Новом Брду, тврђаву Ново Брдо, Народну кухињу у селу Прековце (у којој се поред још неколико кухиња Епархије рашко-призренске припрема храна за две хиљаде најсиромашних људи), цркву у Пасјанима (где се чувају мошти Свете Босиљке, новопросијавше мученице за веру), цркву Светог Николе у Штрпцу. манастир Светих Архангела у Призрену, тврђаву Каљају, цркве Светог Ђорђа, Светог Николе, Светог Пантелејмона, Светих Врача, Светог Спаса и Свете Недеље, Призренску богословију, Богородицу Љевишку, Ораховац, Велику Хочу, Културни центар у Грачаници, Газиместан, манастире Девич, Зочиште, Грачаницу и Дечане, Црну Реку, Градац и Пећку Патријаршију.

Превоз учесника школе на релацији Београд-Призрен обављен је аутобусом Епархије рашко-призренске којим је управљао г. Дејан Крстић.

Најновије вести

Повезане вести