Принц Филип Карађорђевић посетио светиње призренског и ораховачког краја

Published On: 20/04/2021

Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић посетили су 17. и 18. априла 2021. године светиње призренског и ораховачког краја. После свете Литургије у манастиру Светих Архангела, задужбини цара Душана, коју је служио игуман Михајло уз саслужење јеромонаха Исидора, принц Филип је посетио Призренску богословију Светих Кирила и Методија.

О историјату Богословије и приликама у којима функционише једна од најзначајнијих образовних установа Српске Православне Цркве говорио је јеромонах Исидор, заменик Ректора. Принц је дочекан оглашавањем звона Саборног храма Светог Ђорђа која су дар Филиповог чукундеде, краља Петра I. 

Истог дана, у послеподневним сатима, принц Филип је посетио Велику Хочу, Ораховац и манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту, где је виске госте дочекао игуман Стефан са братством.

Уследила је посета виници „Петровић“ и винарији „Свети Стефан Високи“. Карађорђевићи су се поклонили жртвама киднапованих и убијених у Ораховцу од 1998. до 2000. пред спомеником подигнутим у сећање на пострадале. У ораховачкој цркви принца Филипа је дочекао велики број деце. Принчевски пар је посетио и породицу Радић. Вредни чланови те породице детаљније су упутили принчевски пар у свакодневицу преосталих Срба који живе у ораховачком крају. 

Принц Филип и принцеза Даница су присуствовали светој Литургији у цркви Богородице Љевишке коју је служио старешина храма, јереј Ђорђе Стефановић. У поздравној беседи свештеник је истакао да су принц Филип и принцеза Даница својом посетом Призрену и околним селима донели радост и наду да мало стадо није остављено и није заборављено. 

Принц Филип Карађорђевић, који је више година провео у иностранству, поручио је да је протекла два дана научио много о историји, култури и духовности свог народа: -Веома је важно да се ова места што чешће обилазе. У њима истрајава мала заједница Срба која чува своје богато културно и историјско наслеђе. Из Призрена одлазим са жељом да се што пре вратим. Да видим и чујем све оно што нисам успео током претходна два дана. Захвалан сам домаћинима и сви дивним пријатељима које сам овде стекао, што су нас тако срдачно и топло дочекали и угостили. Можемо и морамо много више да радимо заједно, да удружимо снаге и помогнемо опстанак свих ових дивних људи који овде живе и чувају сво богатство које овде имамо, истакао је принц Филип. 

Након ручка и дружења са Призренцима, принчевски пар се упутио ка Пећкој Патријаршији где су се поклонили кивотима светих српских Архиепископа и Патријараха. 

Извор: Служба за сарадњу са медијима Princ Filip Pres

Најновије вести

Повезане вести