Приступна беседа Епископа хумског Јована (Станојевића)

Published On: 10/10/2021

Сви смо једно у Христу који међу нама посредује божанствену љубав, дајући нам могућност да у Њему праштамо једни другима, препоређени истином и светлошћу Христовог Васкрсења која нас обасјава и преображава.

До овог места и часа довела ме је неизмерна љубав и милост Божја која се пројављује кроз љубав многих људи:

Кроз љубав оних који су ме родили и подизали, придржавали ме како бих направио прве кораке, стрпљиво ме учили првим речима и били најбољи и доследан пример најплеменитије човечности у најтежим тренуцима и временима. Хвала вам најдражи родитељи! Хвала ти најдража сестро!

Кроз љубав великог броја сродника, пријатеља, познаника и свих оних кроз које ме је Господ до данас благословио на мени познате и непознате начине, према којима осећам велику благодарност.

Кроз љубав оних који су ме са пажњим и стрпљењем подучавали и охрабривали од моје драге учитељице Љубице Сремац из Борова преко наставника основне и средње занатске школе, мајстора који су ме учили занату, Србислава Драгановића и Ненада Млађеновића, професора богословије, богословских факултета све до мог ментора на докторским студијама професора др Мартина Карера из Вупертала. Свима њима сам неизмерно захвалан.

Кроз нарочиту љубав свих који су ме увели у тајну Цркве, подржавали ме и охрабривали. Са нарочитом благодарношћу сећам се блажене успомене Епископа осечкопољског и барањског господина Лукијана и његове немерљиве љубави према мени кроз духовно руковођење, поверење и материјалну подршку од тренутка нашег упознавања до његовог блаженог престављења у Господу. Хвала Ти, драги владико Лукијане, који се данас радујеш међу живима!

Кроз љубав Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина Иринеја који се од упокојења епископа Лукијана очински и са љубављу старао о мени и охрабривао ме да завршим започете докторске студије. Хвала Вам, драги владико Иринеје, на очинској љубави, поверењу и подршци!

Кроз љубав Епископа диселдорфског и немачког господина Григорија, који ми је од свог доласка у Немачку указао братску и очинску љубав, указавши ми и највећу част и поверење предложивши ме са свог викарног епископа. Хвала Вам, драги владико Григорије, на љубави, стрпљењу, храбрењу и поверењу!

Кроз љубав и поверење Светог Архијерејског Синода којим председава најсветији Патријарх Порфирије. Хвала Вам, драги оци и браћо архијереји!

Хвала Вам, драги и најсветији Патријарше, господине Порфирије, на очинској и братској отворености срца, на љубави и поверењу које сте ми указали.

Данас стојим пред пуноћом цркве Божје, пред свима вама, носиоцима и благовесницима божанске љубави која ме је обукла у светле архијерејске одежде, не због моје достојности, него због неизмерне божанске милости и човекољубља које се пројављује кроз вашу љубав. Данас стојим пред вама потрешен неизмерном божанском љубављу која посећује мене, незнатног човека који нема ни снаге, ни знања, ни храбрости за ову узвишену службу. Данас стојим пред вама, охрабрен и оснажен вашом љубављу и благодаран Богу који ми даје да вашом љубављу разумем ову службу као дар служења Цркви кроз коју, којом и за коју и добијам овај свети дар архијерејског служења у Христу. Благодарим вам и благодарећи вама благодарим Богу на вашој љубави, јер се овде и сада на светом сабрању открива и пројављује тајна Цркве као тајна богочовечанске љубави, као светотајинство Христа у коме су сви и у коме је сва нова твар. Сви смо једно у Христу који међу нама посредује божанствену љубав, дајући нам могућност да у Њему праштамо једни другима, препоређени истином и светлошћу Христовог Васкрсења која нас обасјава и преображава.

Сви смо удови истог Тела и као такви имамо различите дарове. Различити су дарови, али је Дух исти којим смо сви једно у Христу. Дух који је Сина Божјег васкрсао из мртвих подиже и нас из различите службе у Цркви, службе које као благодатни дарови представљају остварење Јеванђеља и његово сведочење новог и препорођеног живота у Христу. А нови и препорођени живот у Христу јесте слобода у љубави и љубав у слободи која се као божанствени дар пројављује на конкретне начине богослужења и служења Богу који су неодвојиви од служења конкретним људима на конкретним местима и на конкретне начине као што нас је Господ Исус Христос подучио.

И као што Господ храни нас божанственим даровима Евхаристије, хранећи нас собом као Царством Божјим које је дошло и још увек долази, тако смо и ми дужни да као носиоци сведочанства о Божјем Царству евхаристијске дарове делимо са свима који се одазивају на божанствени позив, препорађујући их претходно у бањи крштења водом и духом, како бисмо окушали и созерцавали Божју благост као препорођени свети народ Божји, обасјан светлошћу божанске благодати.

Да бисмо сви као једно тело Христово, као носиоци крсно-васкрсног сведочанства проповедали свеопшто васкрсење и живот будућег века хранећи гладне и појећи жедне.

Да бисмо као носиоци крсно-васкрсног сведочанства проповедали свеопште васкрсење и живот будућег века плачући са онима који плачу.

Да бисмо као носиоци крсно-васкрсног сведочанства проповедали свеопште васкрсење и живот будућег века преузимајући на себе терет онеправдованих.

Да бисмо у свима које срећемо видели Христа који је за сваког од нас једном за свагда победио грех, смрт и ђавола.

Да бисмо се, срећући људе, независно од било које категорије на основу  које се они деле и класификују у овом свету, у сваком људском бићу угледали самог Спаситеља Христа који нам се открива и пројављује као Човекољубац и Животодавац на нама нове и несхватљиве начине, не укидајући различитости него их свезом своје несхватљиве љубави чинећи благодатним даром и предукусом вечне радости.

Неизмерно се радујем божанском благослову и благослову наше најсветије Цркве која ме шаље на службу у Немачку у којој сам претходних година студирао, служио као ђакон и свештеник, био духовник и упознао се са животом нашег народа и изазовима који тамо стоје пред српском православном црквеном заједницом. Захвалан сам на поверењу које ми је дато и најискреније се надам да ћу допринети животу и мисији наше Цркве у Немачкој.

Нека би ме молитвама Богородице и свих светих заједно са молитвама свих вас овде сабраних Господ укрепио за предстојећу свету и свештену службу предстојатеља савршавања Христовог светотајинског дела које је Црква Божја. Амин.

Најновије вести

Повезане вести