Приштина: Предавање и изложба фотографија

Published On: 19/08/2021

У Српском културном центру Приштина одржано је предавање на тему Крсне славе и изложба фотографија славских колача са Косова и Метохије. Предавачи, приштински парох Станиша Арсић и професорка књижевности из Ораховца Оливера Радић говорили су о значају прославе крсне славе, али и обичајима на Косову и Метохији, који се, како су рекли, разликују од места до места.

Свештеник цркве Свети Никола у Приштини Станиша Арсић навео је да прослава крсне славе за Србе на Косову и Метохији значи чување идентитета, чување језика, вере, нације, свега онога што је најбитније за један народ. „Читав наш живот, живот нас људи који смо остали овде на Косову и Метохији да живимо је уствари то нематеријално богатство. Оно богатство које нам је оставио и кнез Лазар, земаљско је за малана царство, а небеско увек и довека“, поручио је приштински парох.

За професорицу књижевности Оливеру Радић крсна слава значи опстанак једне породице. „Док траје слава кажемо да траје једна породица. Тако да је јако важно да свака породица слави крсну славу. Када је могло да се носи колач у цркву носио се, када није могло колач се ломио у кући, али традиција прослављања крсне славе није престајала, па је и ми данас чувамо и то је одлика нас Срба, по којој нас препознају и странци и који се диве том нашем обичају. Мени је драго да се то чува и да се то преноси“, истакла је Радић.

„Нематеријално богатство је оно што може да се понесе кад год и где год се оде, да се понесе са собом. И то је управо овде показано на овим фотографијама када се шарање славског колача из Ораховца, Велике Хоче, Урошевца, пренело у Београд, Краљево или Крагујевац, али се пренело и у Цирих, Дрезден и у неке друге градове и тамо се наставља нешто што може да се понесе и чува било где да се нађемо“, нагласила је Радић.

Директор Српског културног центра Тијана Арсић сматра да је јако важно за Србе да чувају своју нематеријалну културу. „Нематеријална култура је нешто што нам нико не може одузети. У данашње време када смо сведоци тога да се наша култура присваја, да се присвајају наши споменици културе, да се фалсификује историја, морамо радити више на томе и причати што више и о тој нематеријалној култури, јер то је нешто што нам нико не може одузети“, истакла је Арсић.

Предавање на тему Крсне славе и изложба фотографија славских колача са Косова и Метохије део је пројекта „Нематеријално је богатство“ који је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. У оквиру овог пројекта у Српском културном центру представљено је „Појање уз ројање пчела“ и „Музички инструмент гајде“, а у плану је и представљање „Ђурђевдана“, „Појање уз гусле“ и „Фрулашке праксе“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести