Промоција књиге „Лепта” проте Љубивоја Радовића

Published On: 13/11/2021

У крипти Саборног храма Светог Саве на Врачару 11. новембра 2021. године представљена је књига „Лепта“ аутора протојереја-ставрофора Љубивоја Радовића, у којој су сабране недељне и празничне беседе. О књизи су, поред аутора, говорили протојереј Александар Ерић, јеромонах Сергије (Радивојевић) и новинар Слободан Ценц. На почетку представљања књиге приказан је филм „Свештеник“ који су приредили Александар Костић, Давор Ристић и Бојан Биочанин.

О књизи „Лепта“ говорио је протојереј Александар Ерић који је истакао да се беседе протојереја-ставрофора Љубивоја Радовића читају у једном даху: „Струне његове беседничке лире нису пренатегнуте и његов стил није мађионичарски. Све је некако наштимовано и избалансирано, једном речју наш аутор има одличну кондицију“. Новинар из Крушевца Слободан Ценц, лектор књиге, навео је да је књига „Лепта“ сачињена од 82 беседе које су изговорене на богослужењима у периоду од 2016. до 2019. године: „Отац Љубивоје нас и на овај начин позива на литургијско сабрање, на литургијски живот и живот по Јеванђељу, а ова књига је плод тог доследног напора“, рекао је између осталог господин Слободан, додајући да нам она „говори, учи нас, упозорава, опомиње, исправља, буди нас и храбри да останемо и опстанемо на уском путу зарад спаса душе“.

Јеромонах Сергије је у свом обраћању говорио о свештеничкој служби, истичући да оно по чему се свештеник највише одликује јесте свештенослужење речи Божјој, живој речи живога Бога: „Тој речи вечнога живота, логосу Божјем, Сину Божјем отац Љубивоје је посветио своје срце, своју душу и тој речи је ревносно служио. Ревновао је за стицање дарова Божијих који су се тако преозобилно излили на цркву и изливају се на свакога ко за те дарове припреми своју душу и ко те дарове прими у своје срце“.

Напослетку се присутнима обратио и аутор, протојереј-ставрофор Љубивоје Радовић, који је закључио: „Све је у рукама Божјим, а наше је само да учинимо и да покушамо да умножимо дарове које Господ даје сваком човеку, да не би били у реду оних који закопају дар и који враћају Господу оно што су добили од Њега. Битно је да те дарове умножимо и да знамо да нису наши, него да је дар и тако треба да се опходимо према даровима“.

У паузама између говорника Катарина Божић је у пратњи групе „Бели анђео“ отпевала „Пасију Светом кнезу Лазару“ и песму „Радост је волети“.

Извор: Радио Слово љубве

Најновије вести

Повезане вести