Прослава Богородице заштитнице Зајечара

Published On: 07/10/2021

На празник Зачећа Светог Јована Крститеља, 6. октобра 2021. године, у Зајечару је обележено сећање на чудесно јављање Пресвете Богородице Пећке која је у време ратних сукоба 1944. године заштитила Зајечар.

Узносећи молитве Пресветој Богомајци, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светим литургијским сабрањем уз саслуживање зајечарских свештенослужитеља.

Честитајући свима благословени дан владика Иларион је изразио наду да ће ускоро бити усвојен предлог да се 6. октобар празнује као Дан града Зајечара.

Након Литургије Епископ је позвао све окупљене вернике да се литијским ходом упуте ка кући у чијем подруму се појављивао лик Пресвете Богородице Пећке у периоду од 6. до 8. октобра 1944. године непосредно пре ослобођења града, где је служен молебан. Овогодишњи колачар био је старешина зајечарске цркве протонамесник Зоран Голубовић а залог кумства за наредну годину узела је гђа Сузана Милошевић.

Лик иконе Пресвете Богородице Пећке појављивао се од 6. до 8. октобра 1944.године у подруму једне породичне куће у Зајечару, у време највећих борби за ослобођење града, између руске војске и немачких окупационих снага. Кријући се од непрестаног гранатирања, велики број цивила ратне дане проводио је у подруму ове куће молећи се Пресветој Владичици да спасе град и његове становнике од уништења. И заиста, јављањем Свог Пречистог лика Пресвета Богородица је пружила помоћ и утеху житељима Зајечара, крепећи их у вери и молитви, а град је сачуван од даљег бомбардовања и убрзо потом ослобођен.

Извор: Епархија тимочка

Најновије вести

Повезане вести